MARUŠÁK, O. Kombinovaný tepelný výměník [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Hejčík, Jiří

Cílem zadané diplomové práce bylo provést návrh kombinovaného tepelného výměníku „přihřívák – kondenzátor“ pro klimatizační systém malých letounů a vrtulníků, kde je velmi důležitým hlediskem hmotnost celého klimatizačního systému. Vlastnímu termohydraulickému návrhu tepelných výměníků tak předcházelo sestavení matematického modelu termodynamického oběhu klimatizačního systému, pracujícího s expanzním chlazením vlhkého vzduchu a provedení optimalizace velikostí jednotlivých výměníků. Tyto úkony byly značně časově náročné a student se tak dostal do časové tísně, což se následně projevilo ve vypracování diplomové práce, která trpí drobnými nedostatky (např. nekonzistentní označování jednotlivých bodů oběhu klimatizačního zařízení), které však nemají vliv na odbornou hodnotu diplomové práce. Autor po celou dobu pracoval samostatně a přicházel s návrhy na další řešení problematiky. Jeho aktivní přístup tak přispěl nejen k úspěšnému vyřešení přiděleného zadání, ale také k pochopení chování celého klimatizačního systému a nalezení jeho limitů. Cíle práce bylo dosaženo a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Lindovský, Petr

Cílem předložené diplomové práce byl návrh kombinovaného tepelného výměníku „Přihřívák-Kondenzátor“ vysokotlakého systému odlučování vlhkosti klimatizačních systémů létajících prostředků s přihlédnutím na výrobní možnosti zadavatele - První brněnské strojírny Velká Bíteš, a.s. Autor práci o celkové délce 62 stran rozdělil na úvod, 4 kapitoly a závěr. V 1. kapitole se zabývá popisem nejčastěji používaných chladících zařízení (výparný systém, expanzní systém) a dále zde popisuje základní princip funkce vysokotlakého odlučování vlhkosti. Ve 2. kapitole se zabývá určením stavových veličin vlhkého vzduchu a matematickým modelováním vysokotlakého odlučování. Velmi důležitou podkapitolou je optimalizace kombinovaného výměníku, ze které vyplynula optimální varianta rozložení tepelných výkonů na jednotlivé části. Výsledky optimalizace výměníku zpětně použil v matematickém modelu systému odlučování, vypočtené hodnoty uvedl tabulkově. Vzhledem k tomu, že nebylo dosaženo zadané hodnoty výstupní teploty pro klimatizaci 3°C (dosaženo 16,1°C), autor provedl analýzu chování klimatizačního systému, ze které plyne závislost výstupní teploty na absolutní měrné vlhkosti. Zde je nutné konstatovat, že nedosažení požadované hodnoty teploty má fyzikální omezení. Ve 3. kapitole se zabývá tepelně – hydraulickým návrhem kombinovaného výměníku s přihlédnutím na výrobní možnosti zadavatele, tedy se jedná o trubkový výměník. Pro návrh použil metodu LMTD. Ve 4. kapitole provedl základní konstrukční návrh výměníku, ze kterého vyplynuly hlavní rozměry, průměr 190 mm a délka 606 mm. V závěru autor stručně shrnul obsah celé práce. Graficky i gramaticky je práce na velmi dobré úrovni, uspořádání jednotlivých kapitol a odstavců je logické, občas se v textu objevují drobné chyby, jako např. nesprávný odkaz na rovnici, literaturu, použití odborných termínů atd. Tyto drobnosti ale nemají vliv na odbornost práce. Uvedená práce splnila požadavky zadání a výsledky budou prakticky použity První brněnskou strojírnou Velká Bíteš, a.s. Práci tedy doporučuji k obhajobě před komisí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 36881