LUST, R. Měření kapacity akumulátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolka, Zdeněk

Zadáním bakalářské práce bylo navrhnout mikroprocesorem řízený měřič kapacity akumulátorů. Během řešení projektu student pracoval samostatně a iniciativně, aktivně vyhledával zdroje informací a navrhoval technické řešení. Student navrhl a vytvořil funkční zařízení. Prokázal znalosti a dovednosti v oblasti elektronických obvodů, programování i vlastní konstrukce. Zadání bakalářské práce bylo splněno. Z odborného hlediska mám připomínku k používání příliš precizních prvků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Mišurec, Jiří

Bakalářská práce je zaměřena na problematiku nabíjení akumulátorů a měření jejich kapacity. BP je spíše konstrukčního charakteru, kdy první část je teoretický popis problematiky sloužicí k naplnění požadavku zádání a jako výchozí bod k vlastnímu zařízení. Práce není příliš rozsáhlá, ale na druhou stranu je třeba ocenit účelné vyjadřování studenta bez zbytečných obšírných popisů, které mnohdy s tématem nesouvisí. Ve výčtu typů akumulátorů není uveden LiFe. V této části lze vytknout některé formální nedostatky, např. obr. 2.4 osvětluje měření vnitřního odporu akumulátoru, ale ve schématu tento odpor nikde není. Dále se pak celou prací prolíná chybné značení konstant a proměnných. Proměnné jsou někdy psané kolmým písmem, někdy kurzívou a to ve většině případů u jedné a téže proměnné. Vyskytují se i netechnické nepřesnosti nebo odhady hodnot součástek. Např. str. 8 ... kondenzátor o kapacitě kolem 10 nF (tento odhad je možné poměrně snadno doložit výpočtem), str. 9 výraz ...normovaný rezistor (?), na základě čeho je stanoven vybíjecí proud jako 1/10 jmenovité kapacity akumulátoru (?). Experimentální část je zpracována dobře, celkové schéma zapojení je po dílčích blocích osvětleno a v důležitých bodech podloženo výpočtem. Práce obsahuje návrhy desek plošných spojů, rozložení součástek a rozpis použitých součástek. Bakalář tak prokázal solidní konstruktérské schopnosti. Jisté nepřesnosti či tvrzení v návrhové části nepokládám v rámci této práce za předmětné. Značnou část práce lze spatřovat v tvorbě programového vybavení. Této části je však v práci věnováno poměrně málo a přitom je naznačeno, že i zde je odvedno množství promyšlené práce včetně optimalizace kódu. Při realizaci je poněkud nejasné použití relátek, které je pak následně poněkud kritizováno, že snižují životnost a použitelnost zařízení. Není možné jiné řešení? Práce je zpracována s velmi dobrou grafickou podobou, důrazné mám připomínky ke gramatickým chybám, překlepům a stylistickým nedostatkům. Značení obrázků pouze číslem (bez textu Obr.) považuji za méně vhodné. Literatura je řádně citována. Dle mého soudu jsou požadavky zadání splněny a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 30975