VINTR, M. Malé vodní elektrárny kašnového typu. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Štigler, Jaroslav

Cílem, této velice zdařilé bakalářské práce, bylo seznámit se s MVE kašnového typu. Autor provedl rozsáhlou rešerši. V úvodu práce se zabývá významem MVE jako obnovitelného zdroje energie. Dále uvádí podrobné rozdělení typů MVE a dále se zabývá jednotlivými částmi MVE a jejich vlivem na provoz a funkci vodních elektráren. Ve druhé části je práce zaměřena na MVE kašnového typu. Jejich výhody nevýhody a možnosti zvýšení jejich účinnosti. Na závěr uvádí dvě konkrétní lokality, kde jsou provozovány tyto elektrárny a uvádí zkušenosti z jejich provozu. Zadání práce je splněno v celém rozsahu. Student uvedené zadání zpracoval velice detailně a přehledně. Dá se říci, že se tato práce dá využít jako velmi dobrý studijní materiál pro ostatní studenty. Autor práce pracoval velice pilně, svědomitě a samostatně. Doporučuji jeho práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Haluza, Miloslav

Úvodní část práce popisuje dělení vodních elektráren, jejich stavební řešení. Je to přehledová část práce, logicky sestavena. Následující část se zabývá stavebním řešením klasické malé vodní elektrárny, zejména vtokovým objektem (beztlakovým a tlakovým), česlemi, přivaděčem a odpadem. Tato část je zpracována přehledně a dobře vystihuje dělení malých vodních elektráren. Další kapitola se věnuje rozdělení turbin dle způsobu zpracování hydraulické energie, dle směru proudění vody do oběžného kola, dle konstrukčního a projekčního řešení, podle smyslu rotace, podle hodnoty měrné energie. Následuje popis Francisovy turbiny a základní rysy konstrukčního řešení tohoto typu stroje (Francisova turbina v kašnovém provedení a tzv. kotlová Francisova turbina). Popis Kaplanovy turbiny je zaměřen na rozbor využití těchto strojů v kašnovém uspořádání.Je správně zmíněno nebezpečí kavitačního opotřebení, k čemuž je tento typ stroje náchylný. Bakalářská práce pokračuje popisem kašny turbiny a proudění v jejím okolí, její výhody při přechodovém ději (zastavení turbiny či najetí turbiny). Je hodnoceno umístění turbiny v kašně, což má velký význam na proudění vody k turbině a na účinnosti.Jsou správně popsány varianty umístění turbiny a jejich vliv na vhodné či nevhodné proudění v kašně.Závěr, že nejvhodnější proudění v kašně nastává v kašně spirálového typu, je správný. Bakalářská práce vhodně využívá výsledků diplomové práce, která je uvedena v použité literatuře. Závěr kapitoly, která pojednává o kašnových turbinách tvoří popis hydraulického řešení spirální skříně kašnové turbiny a savky.Jsou představeny dvě lokality MVE s realizovanými kašnovými turbinami (Chropyně a Hynkov). Bakalářská práce splňuje zadání, doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 16939