HALAMA, P. Optimalizace aktivní zátěže zdroje s dynamickými výstupními parametry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Jirků, Tomáš

Cílem práce bylo navrhnout, vyrobit a otestovat zapojení PFC obvodu, který bude určen pro použití se silně nelineárním autonomním zdrojem elektrické energie. Na základě výsledků simulací, uskutečněných v rámci předcházejícího semestrálního projektu, student vybral zapojení PFC založené na principu zvyšujícího měniče. Na nepájivé pole a pak na desku plošných spojů napřed úspěšně realizoval základní zapojení PFC. Na tomto zapojení ověřil principy řízení PFC, které byly základem pro realizaci vybraného typu obvodu. Tím bylo PFC v zapojení aktivního polomostu. Tento obvod se mu již dokončit nepodařilo, a to z důvodu nestandardního chování snímacího zesilovače proudu. Protože předtím dlouho čekal na doručení tohoto zesilovače, nestihnul již před termínem odevzdání práce pro PFC obvod navrhnout nový způsob snímání proudu. V práci na projektu však aktivně pokračuje i po odevzdání textu. Student má spoustu nových myšlenek, jak dále vylepšit vlastnosti obvodu. Student aktivně pracoval po celou dobu řešení projektu a i vícekrát za týden docházel na konzultace. Celkově je práce po formální stránce zpracovaná bez chyby a v předepsaném rozsahu. Text je logicky a přehledně rozčleněn do kapitol. Jediné, co lze vytknout úpravě textu je menší rozlišení některých obrázků a také schémata by mohla být uspořádána přehledněji. Literatura byla využita efektivně, student aktivně vyhledával další zdroje informací. V textu je literatura řádně citována.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 43/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Steinbauer, Miloslav

Cílem práce byl teoretický rozbor korektoru účiníku pro malé výkony, návrh a obvodové simulace možných řešení a na základě porovnání výsledků simulací realizace a experimentální ověření PFC. Toto zadání student splnil až na nedokončenou realizaci druhého zapojení, k čemuž došlo z důvodu nedostupnosti speciálního obvodu pro snímač proudu (původní byl zřejmě zničen). Předložená práce má 30 stran plus další přílohy.Text je dobře strukturován, i po formální stránce je práce na vysoké úrovni a obsahuje jen malé množství gramatických chyb či překlepů. Je zřejmé, že student přistoupil k řešení zadání systematicky, postup vhodně dokladuje a komentuje, diskuze a interpretace výsledků je správná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 30940