KISIALA, O. Vliv plnění na dielektrické vlastnosti elektroizolačních laků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Polsterová, Helena

Úkolem diplomanta bylo sledovat dielektrické vlastnosti vzorků impregnačního laku NH 91 LV plněných mletou slídou. Diplomant připravil vzorky uvedeného laku s 5%, 10%, 15% a 20% hmotnostním plněním slídou. Byly zhotoveny dvě sady vzorků plněných mletou slídou o dvou různých velikostech zrn. Pomocí dielektrické relaxační spektroskopie diplomant sledoval změnu složek komplexní permitivity v závislosti na procentu plnění a velikosti zrn slídy. Diplomant provedl poměrně rozsáhlý experiment. Při experimentech i zpracovávání výsledků měření projevil velkou samostatnost a iniciativu. Totéž je možno říci i o jeho přístupu k vlastnímu psaní textu diplomové práce. Dobře se orientoval v zadané tématice jak po stránce teoretické, tak především praktické. Práce má odpovídající odbornou úroveň a grafickou úpravu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Havlíček, Svatopluk

Diplomová práce byla zadána na ústavu elektrotechnologie FEKT VUT v Brně. Úkolem diplomanta bylo seznámit se s měřicími metodami pro sledování dielektrických vlastností izolantů v kmitočtové závislosti a experimentálně prověřit vliv plnění vzorků impregnačního laku NH 91 LV mletou slídou. Kmitočtové závislosti diplomant sledoval pro dvě sady vzorků plněných slídou s odlišnou zrnitostí. Předložená diplomová práce má 58 stran textu. V teoretické části práce jsou rozebrány vybrané dielektrické vlastnosti elektroizolantů, je pojednáno o kompozitech používaných v elektrotechnice a o elektroizolačních lacích. V kapitole 3, nazvané Experimentální část, je popsána příprava zkušebních vzorků, použitá měřicí metoda a jsou uvedeny výsledky a vyhodnocení experimentu. V poslední kapitole 4 Závěr jsou shrnuty výsledky experimentu. Předložená diplomová práce je zpracována velmi pečlivě, po odborné, grafické i jazykové stránce působí dobrým dojmem. Bylo provedeno velké množství experimentů, které jsou v diplomové práci pečlivě graficky zpracovány Zadání práce bylo splněno.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 44/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 10985