PRUŠA, L. Elektronické systémy používané v jeřábech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Kubín, Martin

Bakalářská práce studenta Lubomíra Pruši „Elektronické systémy používané v jeřábech“ odpovídá zadání a zadané úkoly byly v práci splněny. Práce se zabývá několika různými elektronickými systémy: vedení energie a dat, systémem pohonu, ovládání a řízení jeřábu, bezpečnostními prvky, automatizace provozů a dvěmi přídavnými systémy. Drobné výhrady bych měl k některým nevhodným nebo netechnickým formulacím (str. 11, 19, 24, 27). Dále mám dojem, že je práce místy psána bez patřičného nadhledu a nestrannosti k různým výrobcům této techniky. Často některé formulace připomínají prodejní leták výrobce. To souvisí, dle mého názoru, s nedostatečným uváděním zdrojů a citováním textu. Kabely uzavřené v energetickém řetězu (kap. 1.1.2, str. 11) jsou namáhány opětovným ohybem a ne na krut, jak je uvedeno. Dále u vztahu na straně 17 je uvedena špatně jednotka odporového koeficientu. Rozsah práce je přiměřený a nejsou zde žádné „výplňové“ ani chybějící části. Autor vycházel z doporučené literatury a pracoval i s dalšími zdroji. Bakalářská práce má, dle mého názoru, po obsahové stránce dobrou úroveň a student úspěšně popsal nejběžněji používané elektronické systémy v jeřábové technice. Výše uvedené formální nedostatky nesnižují významně kvalitu práce a doporučuji práci k obhajobě. Otázky k obhajobě: Jaké snímače je možné použít u automatizovaných jeřábů, a ve stručnosti vysvětlete, jakých fyzikálních principů využívají?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pokorný, Přemysl

Bakalářská práce se zabývá rešeršní studií elektronických systémů používaných v jeřábech. Práce je zpracována velmi přehledně a je logicky členěna. Vynikající úroveň práce poněkud kazí kapitola věnovaná systémům stabilizace břemen proti kývání. Některá zde uváděná tvrzení odporují fyzikální podstatě problému a nepochybně jsou zcela nekriticky převzata z reklamních materiálů. Přes uvedené pochybení se jedná o velmi solidně zpracovanou práci, která plně naplňuje zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 29234