HONC, R. Koncepční návrh věžového jeřábu 8 tun [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Kubín, Martin

Bakalářská práce studenta Roberta Honce „Koncepční návrh věžového jeřábu“ odpovídá zadání a zadané úkoly byly v práci splněny. V první části práce jsou navrženy základní rozměrové parametry věžového stavebního jeřábu. Dále jsou uvedeny možné konstrukční varianty jeřábové věže, výložníku, uložení otoče a umístění závaží jeřábu. Tato část místy obsahuje nevhodné, nejasné nebo neúplné technické formulace, např. kap. 5.2.3 a 5.6.1. Dále je v kapitole 6.7 na straně 21 nevhodně použito 1. os. č. j. (…získám…, …vydělím…). Za velkou chybu považuji absenci závěrečného popisu zvolené konstrukce. Z uvedených konstrukčních variant v kapitole 5 není ani v jednom případě uvedena výsledná konkrétní volba a o výsledné koncepci jeřábu je možné se dovtípit pouze z přiloženého schématického nákresu jeřábu. Rozsah práce je přiměřený a nejsou zde žádné „výplňové“ části. Autor vycházel z doporučené literatury a pracoval i s dalšími zdroji. Bakalářská práce má, dle mého názoru, po obsahové stránce průměrnou úroveň a student úspěšně navrhl základní koncept věžového jeřábu, ale bohužel chybí popis jeho konstrukce. Práci i přes uvedené nedostatky doporučuji k obhajobě. Otázky k obhajobě: Proč je na straně 5 (tab. 4.1.2) zvolena výška zdvihu háku 47 m, když je v tabulce 4.1.1 (str. 4) uvedené rozmezí 50-80 m? Jaké další hlavní návrhové kroky by podle vás následovaly po tomto koncepčním návrhu až do vlastní výroby jeřábu?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Pokorný, Přemysl

Bakalářská práce se zabývá koncepčním návrhem věžového jeřábu. Práce je členěna poměrně přehledně. V práci jsou popsána běžně používaná řešení jednotlivých konstrukčních uzlů konstrukce. Celkový dojem práce kazí absence detailního popisu vlastního konstrukčního návrhu jeřábu. V práci se vyskytují nepřesné technické formulace, občasné překlepy a gramatické chyby. Nejsou uvedeny zdroje použitých obrázků. Přes uvedené výhrady má práce přijatelnou úroveň a splňuje podmínky zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 29237