SLÁMA, M. Příprava a vlastnosti obrobitelných keramických materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Cihlář, Jaroslav

Martin Sláma vypracoval balalářskou práci s názvem „Příprava a vlastnosti obrobitelných keramických materiálů“. Student uvedenou práce zpracoval v laboratořích ÚMVI s cílem připravit keramický materiál na bázi oxidu hlinitého, předslinout ho a prostudovat vliv teploty a doby předslinutí jeho chování při frézování za sucha a vyhodnotit podmínky, za kterých je možné připravit bezdefektní obrobek. Student v rámci diplomové práce vypracoval literární přehled biokeramických materiálu na bázi oxidu hlinitého,připravil řadu vzorků objemového Al2O3 materiálu uniaxiálním lisováním a předslinováním v rozmezí teplot 700-1000 °C/1-2 hod, provedl testy frézování lineárních a křivkových drážek různé hloubky, slinul frézované vzorky při 1550 °C/2 hod, vizuálně analyzoval makrostrukturu a defekty a výsledky presentoval formou bakalářské práce. Nejen výsledky jeho práce, ale i přístup k řešení problému a pracovní aktivitu hodnotím pozitivně. Martin Sláma byl pracovitý a manuálně zručný student, se kterým jsem byl spokojen a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Matoušek, Aleš

Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou přípravy a vlastnostmi obrobitelných keramických materiálů. Jejím cílem bylo prostudování odborných publikací na dané téma a zpracování literární rešerše. Experimentální příprava pokročilé biokeramiky na bázi Al2O3, hodnocení struktury a vlastností na jejím obrábění frézováním. Práce obsahuje 14 tabulek a 22 obrázků, které byly začleněny do textu. V teoretické části student zpracoval přehled rozdělení keramiky, typů vazeb v keramických materiálech. Výrobu pokročilých keramických materiálů (příprava prášku, lisování a slinování), obrábění keramických materiálů (mechanické, chemické a tepelné). A použití keramických materiálů se zacílením na medicínské aplikace. Také definoval rozdělení typů biokeramických materiálů a vlastnosti keramiky na bázi Al2O3. Je třeba kladně hodnotit úsilí věnované zpracování této rešerše. V experimentální části je podrobně popsána příprava vzorků a metody hodnocení. Ze získaných výsledků jsou učiněny závěry o závislosti předslinovací teploty na hloubce vniknutí frézy do keramického disku bez porušení/porušení a kvalitě takto získaného povrchu obráběním. Vytkl bych chybějící podrobnější rozpracování problematiky obrábění keramik na CNC frézkách v literární rešerši. V experimentální části není uvedena výchozí velikost částic KMS 99. U obráběcího zařízení ISEL GROUP není uveden název ovládacího software ani rozklíčování příkazů. V postupu a metodikách není uvedeno schéma postupu obrábění, popis segmentů v Obr. 7, teplota tavení kopolymeru EVA. Celkově bych vytkl různé styly písma použitých v textu práce. Pres uvedené výhrady považuji práci Martina Slámy za dobře a pečlivě vypracovanou práci a hodnotím ji Velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 36807