MACHALA, J. Používané principy chlazení v průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Kavička, František

Prof. Ing. František Kavička, CSc. Odbor termomechaniky a techniky prostředí EÚ Fakulta strojního inženýrství VUT Brno Oponentský posudek bakalářské práce Jiřího Machaly POUŽÍVANÉ PRINCIPY CHLAZENI V PRŮMYSLU Autor bakalářské práce je zaměstnán u firmy, která dodává komponenty průmyslových chladicích zařízení od kompresorů až po měřicí a regulační přístroje, v nichž se používá především čpavek jako chladivo. Proto se zaměřil hlavně na standardní kompresorové chladicí zařízení a na pozitivní i negativní vlastnosti čpavku. V úvodu podává přehled chladicích metod, charakteristiku pracovních látek v chladicí technice, teorii levotočivých termodynamických cyklů a principů hlavních druhů chlazení, z nichž se z uvedených důvodů podrobněji zabýval rozborem kompresorového čpavkového chladicího zařízení. Prokázal velmi dobré znalosti termodynamiky, bez kterých nelze provést zasvěcenou analýzu této problematiky. Ke zpracovávání tématu přistupoval samostatně a okamžitě po zadání. Prokázal schopnost pracovat s literaturou i s internetovými odkazy. Přistupoval k úkolu velice aktivně a cílevědomě, využíval možnosti konzultace tématu. Prokázal rovněž schopnost analýzy zadaného problému i logický přístup k jeho řešení. Práci hodnotím jako velice úspěšnou, vytýčené cíle byly zcela splněny. Práce má velice dobrou obsahovou, jazykovou, stylistickou i grafickou úroveň. Je logicky a přehledně členěna. Ukazuje, že p. Jiří Machala ukončuje bakalářské studium s nadstandardními vědomostmi a dovednostmi. Prokázal i provozní zkušenosti, které při zpracování zúročil. Má všechny předpoklady stejně úspěšně absolvovat studium magisterské, které mu proto doporučuji. Závěrem konstatuji, že předložená bakalářská práce p. Jiřího Machaly splňuje všechny zákonné požadavky a doporučuji proto její obhajobu před příslušnou komisí pro státní závěrečné zkoušky. Celkové hodnocení výborně/A Brno, 31.5.2010

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sekanina, Bohumil

Práce je psána přehledně, logicky uspořádána, má výbornou stylistickou i grafickou úpravu. Je zaměřena především na chladicí oběhy s vypařováním kapalného chladiva - oběh kompresorový a absorpční. Teoretické základy kompresorového chladicího zařízení jsou originálním způsobem prezentovány na příkladu čpavkového chladicího zařízení. Přehledně je zpracována část týkající se fyzikálních vlatností chladiv , včetně jejich vlivu na životní prostředí. Vzhledem ke stanoveným cílům uvedeným v zadání chybí podrobnější porovnání kompresorového a absorpčního oběhu, jejich přednosti a nevýhody (obvyklé chladicí faktory, charakter dodávané energie, pořizovací a provozní náklady). Celkově práce splňuje podmínky stanovené zadáním a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 29223