ŠOPÍK, M. Zpracování signálů elektromagnetické a akustické emise při mechanickém zatěžování pevných látek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Koktavý, Pavel

Diplomant se v diplomové práci zabýval problematikou elektromagnetické a akustické emise vznikající v mechanicky zatěžovaných nevodivých pevných látkách. Zde měl splnit především dva základní úkoly: navrhnout způsob korekce vedoucí k odstranění transformace zdrojového signálu použitým měřicím obvodem a navrhnout metodiku zpracování těchto signálů s ohledem na potřebu stanovení počátků jednotlivých signálů, určení jejich dominantních frekvencí a dalších potřebných parametrů. Diplomant oba tyto úkoly beze zbytku splnil. Navíc se podílel na vybudování experimentálního pracoviště včetně vytvoření programového vybavení pro měření generovaných signálů. Dále vytvořil program pro zpracování získaných signálů a určování jejich parametrů, což byl vzhledem ke značné variabilitě snímaných signálů obtížný úkol. Při tvorbě programů diplomant prokázal výborné znalosti programového prostředí Matlab. Dále provedl i rozsáhlé experimentální studium vybraných materiálů a na takto získaných signálech ověřil správnost navržených metod zpracování a funkčnost vytvořeného programu. Diplomant k řešení diplomové práce přistupoval samostatně, aktivně a tvůrčím způsobem. Sám navrhoval nové metody a postupy, které pravidelně konzultoval se školitelem. O vysokém pracovním nasazení svědčí i to, že obsah diplomové práce výrazně převýšil požadavky zadání. Formální zpracování práce je na velmi vysoké úrovni. Diplomant je schopen velmi dobře formulovat myšlenky a prakticky se nedopouští gramatických ani jiných formálních chyb. Diplomant v průběhu zpracování diplomové práce ve značné míře využíval literaturu. Zde měl situaci ztíženou skutečností, že k vlastní problematice elektromagnetické emise neexistují žádné učebnice, musel tedy čerpat i z článků v časopisech a na konferencích, a to převážně v angličtině.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Holcman, Vladimír

Práce se zabývá zpracováním signálů elektromagnetické a akustické emise při mechanickém zatěžování pevný látek. Práci lze rozdělit do několika částí. V první části diplomant seznamuje s AE a EME. V další části se věnuje rozboru těchto signálu jejich filtrací a určením potřebných parametrů. V poslední části se diplomant zabývá transformacemi zdrojového signálu a stručným popisem navrženého programu. Celá práce svědčí o odpovědnosti přístupu diplomanta, stejně tak jako o jeho rozsáhlých jak teoretických, tak praktických zkušenostech v dané oblasti. Student zpracoval problematiku velmi kvalitně a naprogramoval velmi užitečný software. Předloženou práci bez významných výhrad doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Formální zpracování práce B 8/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 14277