ŠTENCEL, J. Počítačová analýza obrazu z metody LBIC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Vaněk, Jiří

Úkolem studenta v diplomové práci bylo seznámit se s diagnostickými metodami lokalizace defektů v solárních článcích se zaměřením hlavně na metodu LBIC a metodu elektroluminiscence. Dále měl navrhnout a ověřit metodu automatické analýzy výstupních obrazů z diagnostické metody LBIC a vytvořit software, který by tuto analýzu provedl. Student Bc. Jakub Štencel navrhl a ověřil funkci programu v prostředí MATLAB R2007a, který provádí analýzu zobrazovaných výsledků z metody LBIC a pomocí metod obrazového zpracování dokáže automaticky detekovat některé požadované defekty. Na základě poznatků a řešení problematiky zpracoval diplomovou práci v rozsahu 65 stran včetně seznamu použité literatury a příloh. Práci doplňuje přiložené CD s uvedenými programy. Práce je rozčleněna do čtyř hlavních kapitol. Teoretická část zahrnuje úvod do teorie solárních článků a do teorie zpracování obrazu. Praktická část popisuje vybrané metody zpracování obrazu a jejich použití pro detekci různých defektů v LBIC obrazu. Požadavky zadání student splnil v plném rozsahu, v práci postupoval se zájmem o zpracovávanou problematiku, k řešení problémů přistupoval samostatně a s potřebnou iniciativou. Práce je sepsána pečlivě, její vnější úprava a grafické zpracování jsou na dobré úrovni. Odborná úroveň odpovídá znalostem získaným v daném oboru magisterského studijního programu. Předložená diplomová práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na diplomovou práci. Práce má značný význam pro sledování vlastností solárních článků. Proto doporučuji práci k obhajobě a všechny projevy studenta hodnotím známkou v ý b o r n ě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Křivík, Petr

Student se ve své diplomové práci zabývá počítačovou analýzou obrazu křemíkového solárního článku získaného metodou LBIC s důrazem na nalezení možných defektů. V teoretické části práce jsou nejprve popsány defekty solárních článků a diagnostické metody, poté je uvedena teorie zpracování obrazu, která byla použita k vytvoření programu detekujícího jednotlivé defekty. Ten byl vytvořen v programu Matlab. Z uvedených dat je zřejmé, že spolehlivost detekce defektů je velmi závislá na kvalitě snímku (dostatečném rozlišení), nenalezl jsem však informaci o velikosti rozlišení detekovaných snímků. Možnost nalezení jednotlivých defektů je také závislá na typu osvětlení solárního článku. Práce je sepsána pečlivě a přehledně, její vnější úprava a grafické zpracování jsou na dobré úrovni. Odborná úroveň odpovídá znalostem získaným v daném oboru magisterského studijního programu. V práci jsem nalezl několik drobných nedostatků. Obr. 1.2.2 str. 15 - v blokovém schématu chybí nákres záznamového zařízení (zřejmě CCD kamera). V textu chybí popis, jak se snímá odezva článku po ozáření při metodě LBIC. V tabulce 3.7.2 na str. 61 by se mělo lépe rozlišit, zda se jedná o více snímků 1 článku lišících se použitým světlem nebo se jedná o snímky více článků. Také nejsou v příloze uvedeny obrázky jednotlivých snímků odpovídající uvedené tabulce pro vizuální porovnání spolehlivosti detekčního programu. Předložená práce splňuje požadavky kladené na diplomovou práci a zadání diplomové práce bylo splněno. Výsledný program lze použít pro detekci defektů solárních článků. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce B 8/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Odborná úroveň práce A 46/50
Splnění požadavků zadání A 20/20
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 28015