KLIMENTOVÁ, J. Struktura a vlastnosti lité keramiky EUCOR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Pavloušková, Zina

Diplomantka přistupovala k plnění zadaných úkolů iniciativně a spolehlivě, závěrečnou práci zpracovala svědomitě a samostatně. S jejím přístupem i výsledky jsem více než spokojena. Bakalářská práce splňuje požadavky kladené na tento typ závěrečných prací, a proto ji bez výhrad doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Trunec, Martin

Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou složení a struktury lité žáruvzdorné keramiky Eucor. Cílem práce bylo popsat a zhodnotit fázové složení a mikrostrukturu lité keramiky Eucor a na základě těchto informací diskutovat mechanické vlastnosti tohoto materiálu. Práce je rozdělena na teoretickou a experimentální část. V experimentální části jsou zařazeny i výsledky a jejich diskuse. Práce obsahuje 5 tabulek a 35 obrázků, které byly začleněny do textu. V teoretické části autorka vypracovala přehled keramické technologie a dále se zaměřila se na rozbor třísložkové soustavy Al2O3 - ZrO2 - SiO2 a popis vlastností keramiky Eucor, která se svým chemickým složením řadí do této soustavy. K úvodu a teoretické části mám následující připomínky. Na straně 3 a 5 se autorka práce dopustila několika nepřesností v obecných definicích a popisu keramiky. Rovněž bych doporučoval číslovat literární odkazy postupně a od začátku. Převzaté obrázky a grafy jsou špatně čitelné, což je problematické především u fázových diagramů, pomocí kterých se hodnotí a diskutují provedené analýzy. U přehledu vlastností keramiky Eucor není uveden odkaz na zdroj, ze kterého autorka práce čerpala. V experimentální části je podrobně popsána příprava vzorků, jejich analýza a naměřené výsledky. Získané výsledky jsou diskutovány a jsou učiněny závěry o struktuře keramiky Eucor. Nejdůležitější výsledky a závěry jsou shrnuty v závěrečné kapitole. Zde bych chtěl upozornit na jeden důležitý fakt. Autorka práce hovoří o tuhém roztoku Al2O3 - ZrO2. Tyto složky však tuhý roztok netvoří. Ve skutečnosti se tak pravděpodobně jedna o velmi jemné eutektikum (40% ZrO2 + 60% Al2O3) s eutektickou teplotou přibližně 1870°C. Ostatní závěry jsou opodstatněné a lze je akceptovat. Přes uvedené výhrady považuji práci Jiřiny Kubicové za dobře a pečlivě vypracovanou a práci hodnotím známkou B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 13122