VACULOVIČOVÁ, V. Město místo továrny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Kopáčik, Gabriel

Diplomní práce rozpracovává detail z urbanistické studie území bývalého Krasu a navazujících ploch Starého Brna, zpracované autorkou v předchozím semestru. Logicky také vychází z analýzy možností upořádání klasického městského prostoru, včetně soudobých trendů, zejména se zabývá optimální organizací polyfunkčního městského bloku. Práce je velmi obsáhlá, kromě studie polyfunkčních domů řeší problematikou svrateckého nábřeží ve velmi složitém úseku ulice Poříčí. Uspořádní městského bloku vychází z ideje samostatných příčných parcel. Potřebná odbytnost nábřeží vzniká po zapuštění tranzitní dopravy. Každé řešení je vždy podloženo podrobným rozborem. Diplomantka prokazuje komplexní zvládnutí problematiky. Práci nic z obsahového ani formálního hlediska nechybí. Otázky a náměty k obhajobě: Charakteristiky a varianty uspořádání městské ulice. Konstrukčně stavební řešení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Systematický, zodpovědný, pečlivý, pracovitý.
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Sátora, Josef

Diplomant je schopen uplatnit se v oblasti architektonického a urbanistického projektování, přestože jsou v práci drobné nedostatky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Vychází z principů kompaktního města s prioritou odlehčení nábřežní komunikace ideou tunelu v ulici Poříčí.
Architektonické řešení B Architektonický koncept polyfunkčního bloku členěného na jednotlivé parcely určuje jeho vhodné měřítko, na druhé straně vysoký počet vertikálních komunikací se vzdaluje ekonomické realitě realizace souboru staveb. Některé dispozice jsou bez hlubšího propracování, nebo schází dílčí doplňkové prostory, přestože měř. 1:200 tuto podrobnost umožňuje.
Provozní řešení A Vysvětlení vyžaduje vozidlová obsluha 1. NP (vjezdy do zásobovacích dvorů). Řešení dopravy zapuštěním do tunelu na nábřeží řeky Svratky je spíše teoretickým námětem bez praktické aplikace.
Formální úroveň A Grafické zpracování přehledné. U některých příloh nejsou uvedená měřítka výkresů (příloha 18 a 21) a bližší popis. Např. název výkresu ŘEZ neumožňuje identifikaci v půdorysu.
Technicko konstrukční řešení B Kladně lze hodnotit koncepci hospodaření s dešťovou vodou. Konstrukční řešení není u některých funkcí dotažené (např. parcela I, 2.NP – Klientské centrum)
Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 38798