CHOMIČ, D. Vliv mechanických vlastností cévních protéz na jejich klinické použití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Burša, Jiří

Autor práce splnil požadavky zadání na velmi dobré úrovni. Prokázal zvládnutí základů lékařské terminologie souvisící s tématem práce a schopnost aplikovat v této oblasti inženýrské přístupy a znalosti, s vědomím omezení daných podstatou biomechanického problému.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Polzer, Stanislav

Student se ve své práci zabýval posuzováním vlivu mechanických vlastností cévních protéz na jejich klinické použití. V první části své práce student popisuje cévní soustavu člověka s důrazem na popis složení tepen. Tato část je zpracována velmi pečlivě a srozumitelně. Lze vytkout jen nedostatečný popis složení jednotlivých vrstev stěny tepny spolu se zmínkou o jejich mechanických vlastnostech. Anatomie, fyziologie i patologie cévní soustavy je však zpracována velmi dobře. V další části práce jsou popsány různé typy cévních náhrad, jak biologických, tak umělých. U biologických typů jsou popsány jejich přednosti i nedostatky a omezení použití, u umělých typů je pak pozornost věnována jak mechanickým vlastnostem, i když tato část by mohla být zpracována podrobněji, tak chemickým a biologickým, opět spolu s omezením jednotlivých typů. Zejména popis biologických vlastností protéz je na velmi vysoké úrovni. poslední část své práce student věnoval výpočtu napětí ve stěně tepny jenž je na tupo spojena s protézou. K výpočtu je použita momentová teorie skořepin. V této části postrádám zdůvodnění použitých vstupních hodnot a také zhodnocení vypočtených napětí. zda jsou vysoká nebo nízká v poměru k pevnostem. pozitivně naopak hodnotím to,že student si je vědom omezení použitých předpokladů. Celkově se jedná o kvalitní práci, která však bohužel trpí tím, že student přebírá bez vysvětlení mechanické pojmy z lékařských knih, kde jsou tyto formulovány vágně a používány špatně. Proto navrhuji hodnocení B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 29968