KRMELA, L. Aerodyanmický návrh a výpočet kluzáku "Twin Shark" [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Popela, Robert

Při zpracování diplomové práce byl student zapojen do práce na konkrétním letounu a proto na základě aktuálního průběhu projektu bylo zadání modifikováno vedoucím. Student prokázal vysokou míru samostatnosti jak při seznámení se s nástroji CFD nad rámec běžných znalostí dostupných v rámci výuky, tak při samotném zpracování komplexní analýzy letounu a vyhodnocení výsledků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kouřil, Martin

Obsah diplomové práce splňuje dle možností požadavky zadání. Diplomová práce je součástí konkrétního průmyslového projektu společnosti HPH Kutná hora, která vyvíjí kluzák nové generace. Spojení diplomové práce s konkrétním projektem mělo neblahý důsledek na průběh řešení a to ve formě změn zadání z důvodu nutného uspokojení potřeb projektu. Tato skutečnost narušila jinak výšší úroveň, důstojnou ucelenost a přehlednost práce. Úroveň práce narušuje také občasně se objevující hrubé chyby a překlepy. Diplomové práci by slušelo uvedení použitého souřadného systému pro lepší orientaci ve výpočtech letových vlastností a s tím souvisí i uvedení propracovanějších schémat věnující se této problematice. Autor pro výpočet statické stability, nastavení úhlu vodorovných ocasních ploch atd. využil trochu nestandardní postupy, které by bylo vhodné z důvodu komparace doplnit obecně používanými empirickými metodami. Diplomová práce svou propracovaností jistě nemalou měrou přispěje k pokroku ve vývoji zmiňovaného kluzáku nové generace. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 30133