MICHAILIDIS, P. Simulování modelů elektromagnetických polí v elektrických strojích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Janda, Marcel

Student se ve své práci zabýval využitím metody konečných prvků při vytváření modelu magnetického pole uvnitř asynchronního motoru. Dále pak provedl měření magnetické indukce u tohoto stroje. Vzhledem k technickým možnostem bylo toto měření provedeno pouze na povrchu motoru. Při výpočtu byl student limitován výpočetním výkonem, který je nutný pro řešení trojrozměrných úloh. Student pracoval samostatně a splnil dobře všechny body zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Skalka, Miroslav

Autor v práce shrnul možné metody řešení elektromagnetických polí a pro řešení dané úlohy zvolil metodu konečných prvků s aplikací v programu ANSYS Workbench. Dále popsal základní principy a rovnice z oblasti magnetismu. Autor dále vytvořil 3D model AS motoru, na kterém provedl měření magnetické indukce, avšak pouze na povrchu kostry stroje (vhodnější by bylo srovnání magnetické indukce uvnitř stroje, konkrétně v oblasti zubů a vzduchové mezery). Autor prokázal zvládnutí výpočetního programu pro řešení dané úlohy, s přihlédnutím ke zpracování výsledků analýzy. V části simulací pouze chybí výsledky analýzy odpovídající povrchu kostry, což by korespondovalo s výsledky získanými pomocí 3-osé Hallovy sondy. Nicméně, práce je velmi pečlivě zpracována a nejsou v ní obsaženy nedostatky technického charakteru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 13181