GROULÍK, T. Kamerový subsystém mobilního robotu Minidarpa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Kopečný, Lukáš

Diplomantovi odborné znalosti jsou na dobré úrovni, diplomant prokázal své schopnosti jak při návrhu, tak při realizaci systému. Diplomová práce navazovala na předchozí projekty. Popisovaná práce byla skutečně realizována a její kvalita ověřena výborným umístěním na soutěžích Robotour 2008 a 2009. Student pracoval iniciativně a práci přiměřeně konzultoval. Práce prokazuje schopnosti inženýrské práce na zadaném úkolu a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 47/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Burian, František

Student měl za úkol řešit algritmus pro zpracování obrazových dat pro navigaci mobilního robotu. Pokusil se o řešení zadaného problému různými metodami i v různých protředích (OpenCV, Matlab), což klade na studenta vysoké nároky na množství znalostí z oblasti programování a aplikace algoritmů. Soudě dle odevzdané diplomové práce byl při svém postupu úspěšný a výsledný algoritmus je schopen ovládat robot na základě dat, získaných z kamer umístěných na robotu. Jako mírný nedostatek se dá považovat příliš malé odlišení kvalitních zdrojů v použité literatuře od těch méně kvalitních, neověřených či neoponovaných (například odkazy na wikipedii, do zájmových webů na internetu a podobně.). Soudě dle rozsahu provedené práce student musel provést před realizací mnohem hlubší rešerši v dostupné kvalitní literatuře, než je uvedeno v seznamu literatury. Při detailním průzkumu některé položky literatury neodpovídají normě ČSN ISO 690 (např [2],[5],[6]), které jsou zřejmě způsobeny hojným odkazováním na internetové zdroje a mícháním anglosaských citačních zvyklostí s českými. Převzatá obrazová díla jsou citována sporadicky (na obr 2.1 jeho převzetí vyplývá z textu), nebo vůbec (obr 2.2, 2.3 státní znak, či 5.2 HSV model a další nejsou citovány vůbec). U obrazových materiálů se občas objevují grafy bez popisků os, bez měřítka. V práci se nacházejí nečeská spojení (např. Y-ová na straně 25, či "hardwareová" v názvu kap. 3 atd) Dle mě dostupných informací lze označit práci jako původní, s výhradami k citaci části obrazové dokumentace popisující teorii. I přes uvedené formální výhrady projevil student vynikající schopnost nastudovat a realizovat algoritmy do skutečné aplikace, což plně svědčí o jeho inženýrských schopnostech. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 31268