TRUHLÁŘ, J. Evaluation of the Wi-Fi technique for use in a navigated orthopedic surgery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Provazník, Ivo

Student Jindřich Truhlář vypracoval diplomovou práci pod vedením konzultanta Christiana Wehrle ve firmě BBraun Aesculap AG v Německu. Úkolem diplomanta bylo vyhodnocení možností využití různých bezdrátových technologií pro navigovanou ortopedickou chirurgii. Vlastní práce zahrnovala teoretickou (studijní) a praktickou část podle požadavků firmy. V praktické části student otestoval různa hardwarová a softwarová řešení bezdrátového streamování obrazových dat, konfiguroval a otestoval firemní Bluetooth a WLAN moduly, vyvinul, realizoval a otestoval prototyp bezdrátové kamery založené na WLAN technologii a vyvinul bezdrátový dotykový ovládací panel. Konzultant kladně hodnotí aktivní přístup studenta a praktickou realizaci prototypů zadaných zařízení. Posudek převzat z hodnocení konzultanta zaslaného na UBMI.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Sekora, Jiří

Cílem diplomové práce bylo prostudování možného využití a vyhodnocení různých bezdrátových technologií pro navigovanou ortopedickou chirurgii a realizace a ověření bezdrátového přenosu mezi ovládacím prvkem a kamerou. Úvod práce je poměrně rozsáhlý: představuje úvod do samotného systému Ortho Pilot i do bezdrátových technologií. U bezdrátových technologií mi uniká význam obrázků v záhlaví, domnívám se, že je pro práci irelevantní ikona Bluetooth, ZigBee, či WiFi. Dále je v práci (str. 69 - 78) řešen DC/DC měnič a úrovňový měnič od firmy Maxim. Pozornost věnovaná těmto dvěma součástkám působí, jako by byly stěžejním řešením práce, jedná se však jenom o popis použitého programu. Tuto část považuji za zbytečnou a zavádějící, čtenář se může domnívat, že se jedná o vlastní řešení, zde je ale prezentován popis zapojení dle katalogového listu. Zajímá mě, jak je získán průběh na obr. 55? Pokud je pouze převzat ze zdroje [52], postrádá zde bez zdůvodnění a vysvětlení smysl. Vlastní práci studenta identifikuji až od kapitoly 7.5, kde je popsán sestavený program pro řídicí panel. S jeho pomocí a spolu s bezdrátovými moduly pro kameru student ověřil správnost svého řešení. Pan Truhlář řešení práce jistě věnoval značné úsilí, problémem ale je dle mého názoru nejednoznačně definovaná hranice mezi tím, co měl student k dispozici, a tím, co sám realizoval. Toto mohl student snadno definovat např. pomocí vhodně komentovaného blokového schématu celého řešení s patrným vyznačeným dostupných a jím realizovaných prvků. Po formální stránce obsahuje práce spoustu prvků v rozporu s typografickými konvencemi, např. nadpisy tabulek, číslování rovnic nebo matoucí odrážky v podobě červených křížků a zelených fajfek, které jsou někde použity pro seznam, někde společně pro výběr vlastností a někde oddělují logické celky. Na začátku práce je uveden seznam zkratek, přesto se v práci nelogicky vyskytují poznámky pod čarou, které vysvětlují další, v textu použité zkratky. Na diplomovou práci mě překvapuje velké množství zdrojů z Wikipedie! Navíc naprostá většina zdrojů není uvedena ani dle českých citačních norem, ani v souladu s ISO 690, v podstatě jenom 9 zdrojů z 57 je v pořádku. Navíc je v práci kombinován jakoby Harvardský citační systém s formou číselných odkazů. Drobnou poznámku mám ještě k obsahu práce: abstrakt, různá prohlášení, ani obsah samotný nemohou být součástí obsahu! Vzhledem k výše uvedeným výtkám, ale i k rozsahu řešení a náročnosti zadání a práce, hodnotím práci známkou "C - dobře" a přidávám otázky k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 58392