ŽÁK, J. Vícekanálové zařízení pro elektrochemické měření ze senzorového pole [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Hubálek, Jaromír

Student Jaromír Žák pracoval na své práci intenzivně po celé dva roky magisterského studia. Svou práci konzultoval pravidelně a pracoval velmi samostatně. Vedle této práce pracoval jako pomocný vědecký pracovním v Laboratoři mikrosenzorů a nanotechnologií, kde vytvořil další zařízení. Se svou prací se zúčastnil i studentské konference EEICT na které obsadil 1. místo ve své kategorii. Z mého pohledu jako zadavatele, bylo zadání bezezbytku splněno. Celý systém skládající se ze tří zařízení byl realizován a odzkoušen. Celá práce je zpracována velmi přehledně dle běžných kritérií pro technickou diplomovou práci a s její formou jsem spokojen. Využití literatury je sice převážně s dostupných internetových zdrojů, ale při návrhu takového systému je to adekvátní, protože zahrnuje hlavně katalogové a aplikační listy od některých důležitých součástek použitých při realizaci. Zhruba polovina použité literatury je v anglickém jazyce, čímž diplomant projevil také schopnost studovat požadovanou problematiku v tomto technickém jazyce. Z uvedených důvodů hodnotím práci jako výbornou/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Kizek, René

Diplomová práce splnila vytýčené cíle v celém určeném rozsahu, oponent nemá žádných námitek. Diplomová práce není psána klasickým způsobem, ale to v žádném případě nesnižuje její odbornou a formální úroveň. Text práce je veden jako ucelený text přibližující se svou strukturou vybrané kapitole v knižním díle. Problematika je popsána na více než 80 stranách, z čehož vlastní experimentální popis je uveden na 55 stranách. Po formální stránce je práce na velmi dobré úrovni. Snad část úvodu by mohla být zpracována více kreativně. Použité obrázky by měly být dílem autora. Pokud byly převzaty je potřebné uvést zdroje. Používání označení obrázků jako příklady nejsou adekvátní pro tento typ práce. Používání označení obrázků jako obrázek nebo graf by mělo být v celé práci jednotné. Literární rešerše by jistě zasloužila větší pozornost autora, aby byl schopen jednoznačně určit míru originality jeho dosažených výsledků. Používání internetových odkazů v seznamu odborné literatury považuje oponent za nepříliš vhodné (především z důvodu jejich velmi obtížné dohledatelnosti). Kromě toho by citace odborné literatury v závěrečné práci měly být podle ČSN. Realizovaný technický a technologický výstup práce je jistě originálním dílem. Kromě toho lze očekávat, že získané výsledky budou dále prakticky využitelné. Diplomová práce je experimentálního charakteru. Výstupy jsou popsány jako funkční vzorky. Tím je dán naprosto jasně kvantifikovaný přínos této práce. Vybrané výsledky byly publikovány na několika konferencích. Dále byly popsány funkční vzorky. Kromě toho má tato práce další potenciál jak v podobě odborných publikací tak ve vývoji dalších technických zařízení. Předkládaná diplomová práce je vynikající kvality a zasluhuje zvláštního ocenění za dosažené experimentální a technologické výstupy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 50/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
100

Otázky

eVSKP id 31769