NOVÁK, J. Vlastní rodinný dům [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Marek, Jiří

Jakub Novák přistupuje k řešeným úkolům profesionálně a se vší vážností a odpovědností. Projekty promýšlí do detailů. Neváhá studovat již existující řešení, inspirovat se jimi a tvůrčím způsobem pak nalézat svá řešení. Projekt vlastního bydlení pro něj byl velkou výzvou a příležitostí, jak si ověřit své myšlenky a vize v praxi. Po realizaci tohoto projektu bude mít tu nejlepší zpětnou vazbu své tvorby coby uživatel domu. Profesor Ivan Ruller říká - “architektura je umění realizovat”. Diplomant toto své umění vyzkouší ne sobě a své rodině, což chce v jistém smyslu kus odvahy a přesvědčení. Jako vedoucí jeho práce mohu posoudit pozitivní vývoj v jeho myšlení a nahlížení na toto téma. Oceňuji zejména jeho otevřenost a ochotu o otázkách přemýšlet, přijímat některé myšlenky za své, respektive schopnost obhájit si ty své. Věřím, že s jeho poctivým přístupem k tvůrčímu procesu z něj bude dobrý architekt.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování student přistupoval ke zpracování diplomové práce, ale i k celému magisterskému studiu zodpovědně a s náležitým vkladem tvůrčí energie.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Mrva, Kamil

Diplomová práce studenta Jakuba Nováka je zpracována jako studie vlastního domu. Domnívám se, že by tato práce měla být více propracována. Povinná výkresová dokumentace v zadání byla např. detaily 1:20, 1:10 a 1:5, což nebylo předloženo oponentovi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A 80 Diplomová práce řeší návrh vlastního rodinného domu v Červenici. Dům je navržen na jižní části parcely v blízkosti komunikace, na severní části pozemku se nachází v návrhu smíšený les. Pobytové místnosti jsou orientovány na jižní stranu a technické zázemí na severní stranu domu. Otázkou je, zda je to nejvhodnější umístění na pozemku.
Architektonické řešení A 75 Student předkládá architektonický návrh vycházející z tradičního českého domu Polabského typu. Architektonický výraz této diplomní práce je poplatný dnešním potřebám, je výrazem soudobé architektury. Navrhovaná dřevostavba se zdá být nejvhodnějším řešením v dané přírodní krajině. Pro mne diskutabilní je navržení protislunečního systému.
Provozní řešení A 75 Diplomová práce řeší podrobně provozní a funkční schémata. Provozně je dům rozdělen do dvou částí, na část obytné jednotky 4+kk a část výminku a dílny. Okolo obvodové konstrukce domu je navženo několik schodišť, možná příliš zbytečných. Prostor pro technologii – dveře otevíravé dovnitř jsou diskutabilní, bude zde umístěna také pračka a úklidové prostředky?
Technicko konstrukční řešení A 65 Konstrukční řešení domu je navrženo jako dřevostavba. Z předkládané práce formátu A3 je čitelný fošnový systém a ocelové profily. Založení stavby je na pilotách. Předložené návrhy technického řešení jsou schematické. Nejsou předloženy detaily s popisem konstrukcí stěny, střechy, s dimenzemi materiálů. Doporučuji u této práce doplnit všechny skladby konstrukcí a řádně popsat materiály včetně dimenzí.
Formální úroveň A 75 Práce je předložena jako přehledná, dokládá myšlenkový postup studenta. Grafická úroveň je dobrá. Model předložen nebyl.
Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 51085