DVOŘÁKOVÁ, V. Fenomén Špičák [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Vendula Dvořáková ve své práci předkládá návrh rekreačního areálu s hotelem na úpatí kopce Špičák u Třeště. Autorka se tak v diplomové práci vrací do svého rodiště a v rozsáhlé analytické části prokazuje hlubokou znalost a pochopení místních specifik. Přesvědčivým způsobem argumentuje nevyužitý turistický potenciál mikroregionu a na tomto teoretickém základě pečlivě buduje přírodní - krajinářský rekreační areál, završený velkorysým objemem business hotelu. V kontrastu ku pokorné práci s krajinou, využívající historickou stopu vodních prvků, alejí atd. Dvořáková v krystalické tvrdosti personifikuje Špičák v nekompromisním konceptu řešeného ubytování a služeb. Ostrost agresívních hran, propsaných i do řešení dílčích detailů nabízí neotřelý prostorový účin, vzdáleně odkazující k některým pracem Věry Machoninové. Autorka ve své rozsáhlé práci prokázala schopnost samostatné tvůrčí architektonické práce. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A soustavný s velkou mírou osobního zájmu a nasazení
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Kyselka, Mojmír

Diplomantka prokázala plnou schopnost projektové práce a koncepčního uvažování. Práci doporučují k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Diplomantka se snaží svým návrhem posílit cestovní ruch v rodném kraji - okolí Třeště, jehož atraktivita není využita. V rozborech širších vztahů celého regionu i vlastního řešeného území prokazuje výrazný nedostatek služeb pro turistiku. Proto navrhuje rozsáhlý areál hotelu a business centra v blízké návaznosti na město Třešť, avšak bez silnějšího dopravního napojení. V případě že pro obsluhu i návštěvy hotelu volí severní lesní cestu, pak by měla mít silněji vypracovanou křižovatku na státní silnici Jihlava - Telč. Nevyužití jižní cesty je vhodné pro spojení hotelu s četnými rekreačními atrakcemi nad kaskádou rybníčku. Tento areál, motivovaný malými vodními plochami, je strukturován poeticky až barokně komponovanými cestami v lukách, které směřují volně k hotelu v dominantní poloze pod zalesněným vrcholem Špičáku. V rozptýleném stromoví nad kaskádou jsou situovaný sportoviště, divadelní amfiteátr a další sportovní/jezdecké objekty. Je otazné, zda poměrně velká docházková vzdálenost od hotelu k těmto atraktivitám lenošné hosty neodradí.
Architektonické řešení B Ke kaskádě rybníčku citlivá a v souzvuku s krajinou připojená drobná turistická vybavenost kontrastuje s monumentální až brutální hmotou hotelu, poněkud odlehčenou tím, že se vznáší nad vertikálními komunikačními pilíři. Tato hmota je změkčena jednak jejím vlastním trojúhelníkovým tvarem a také nízkými horizontálními a šikmo stoupajícími hmotami obslužných objektů také trojúhelníkových tvarů. Při všem respektu k odvážné architektuře i konstrukci převládají obavy z vlivu drsných vysočinských klimatických vlivů.
Provozní řešení B I při poněkud matoucích divergentních vstupních trojúhelníkových prostorách je provoz parteru přehledný. Provozy hostů a jejich obsluha jsou vhodné odděleny a navazují na ostatní části. Úzká trojúhlenikova úžlabí, plně prosklená, by však byla i při běžných zminich vánicích jen těžce udržitelná, mráz by postupně úzké prostory poškodil a tepelné ztráty by byly enormní. Společenské prostory vstupních hal jsou předimenzované bez potřebných intimnějších zákoutí, drobných prodejen a atraktivit, stejně tak jako prostory restaurace a kavárny. Nepoměr mezi rozsáhlými komunikačními prostorami, obslužnými provozy a vlastními prostory pro návštěvníky je závažný. Ovšem vše s půdorysnou elegancí integrující kruhové vertikální konstrukce. Hotelové pokoje i náročné apartmány obklopují předimenzovanou třináctipodlažní halu bez náznaku interiérové zelené v 1NP a vertikálně se pnoucích lián. Energetická náročnost je v rozporu se současnou módní trvalou udržitelností. Nejen chudší klientela by dala přednost navrženému atraktivnímu lesnímu ubytování. Při posuzování oponent nenalezl bazén, fitcentrum a relax, které patří k současnému hotelovému standardu.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukce je kombinací oceli s betonovým skeletem s monolitickými stěnami. Fasády ubytovací části jsou zavěšené, vytvořené příhradovinou s tepelně izolačním zasklením, avšak ani tyto materiály vážným energetikym ztrátám nezabrání. Konstrukční detaily svědčí o komplexní promyšlenosti, odvážné, být v daných klimatických podmínkách velmi neekonomické koncepci.
Formální úroveň A Formálně a graficky je projekt na velmi dobře úrovni. Piktogramy urbanisticko - krajinářského řešení mají výpravnost průvodní zprávy a naopak legenda místností je příliš drobná, těžko čitelná. Červená čísla v půdorysech stejně tak.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 51086