HUDÁKOVÁ, K. Administrativní budova pro 21.století [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Katarína Hudáková se ve své práci zajímavým způsobem zamýšlí nad možnostmi a reálnou budoucí možnou podobou administrativních budov. Ve vyčerpávající analytické části podrobně mapuje historický vývoj kancelářských prostor až po současnost. Předkládá výhody i nevýhody jednotlivých řešení a na jejich základě v souladu s aktuálním vývojem nastiňuje budoucí možné trendy. Dějinná schémata obohacuje o základní požadavky na pracovní místo z hlediska ergonomie, psychologie a dalších. Na solidním fundamentu následně ve zvolené berlínské lokalitě Adlershof - WISTA navrhuje administrativní objekt, ve kterém konkrétně ověřuje svůj přístup. Rozsáhlá budova je součástí již existujícího areálu s probíhající novou výstavbou, okolní situaci tak autorka mohla ovlivnit pouze minimálně. Přesto se při zachování konceptu i zásad trvale udržitelného rozvoje vymezuje vůči okolí měkkými nekonečnými křivkami dvojité fasády. Pokorný vnější výraz objektu se nepodbízí a v souladu s vnitřní náplní si neklade za cíl architektonicky evangelizovat své okolí. Jedinečnost objektu oceníme, ocitneme - li se ve vnitřním atriu - rajské zahradě, prorůstající jednotlivými patry i funkčními celky. Důraz na bezprostřední kontakt s přírodou a primární využívání obnovitelných přírodních zdrojů rozvíjí prostorové a provozní možnosti jednotlivých kancelářských typů. Práci hodnotím jako zdařilou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A soustavný, pečlivý, s velkým zápalem a vysokým počtem konzultací
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Kyselka, Mojmír

Diplomantka projevuje schopnost tvůrčí práce projektantky. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Diplomantka se pro svůj projekt připravila s komplexností dokumentace. Filosofii vývoje administrativních budov až po současnost a vizionářské projekty doložila snad až příliš objemnou rešerší. Mohla by být uvedena příslušná literatura. Po analýze dospěla k situovaní svého administrativního objektů do Berlína, zde pak do technoparku Adlershof - WISTA, který vykazuje řadu výhod, ale urbanistický se musí projekt smířit s danou velkoplošnou prolukou bez možnosti ovlivnit okolí. Stavba je vymezena nejen plošné ale i výškové - celý Berlín nesnáší mrakodrapy. K těmto regulativům se autorka přizpůsobuje tvořivé zvláštním organickým objektem v pestrém architektonickém okolí a může tedy experimentovat. Nicméně širší urbanistické řešení ani vlastní situace objektů nevykazují nijakou atraktivitu.
Architektonické řešení A Zmíněná kritika situace kancelářské budovy z hlediska urbanistického neplatí pro její architekturu. Mezi běžnými hranatými okolními budovami by způsobila oživení svým organickým pojetím nejen z pohledu vnějšího ale zejména svým nádvořím. Autorka mohla podlehnout pokušení vnějšího vyjádření vnitřní dispozice na jednotlivé samostatné multifunkční buňky, které by členily zdánlivě monotónní horizontály budovy, na vizualizacích se však projevuje prostá elegance křivek a barev jako přesvědčivá. Nicméně tak veliká investice jistě prestižních firem by měla být vyjádřena nejen ve vstupní vlajkoslávě a designu vstupu, ale také výtvarnými díly - plastikou, fontánou. Z tohoto hlediska je vnitřní nádvoří daleko výtvarnější.
Provozní řešení B Dispozice rozsáhlého objektů je jasná a přehledná. Společenská část integruje terasové nádvoří, budova postrádá reprezentační příjezd a vstup VIP přímo z ulice. Vlastní víceúčelové samostatné buňky jsou provozní i sociální atmosférou vyhovující. Přetrvává problém velkoplošných kanceláří. Ubytování v 5NP se zda blokovat využití pochozí střechy pro ostatní zaměstnance. Pohodové nádvoří bude za vhodného počasí přeplněno
Technicko konstrukční řešení B Tradiční skelet neznamená žádný podstatnější přínos ani problém. Konstrukční detaily jsou jasné a odpovídají současným podmínkám. Oblá tvarovaná dvojitá fasáda není jednoduchá, ale ve své oblasti má řadu precedentu.
Formální úroveň B Kvalitnímu grafickému zpracování předchází téměř komplexní rešerše. Následuje přesvědčivá vizualizace. Elegantní křivky mohli být alespoň na jednom významném místě oživený.
Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 51088