ŠVANDA, D. MĚSTSKÝ DŮM NA NÁBŘEŽÍ V PŘEROVĚ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Hrabec, Josef

Předložená práce je charakterizována jasným konceptem, který autor cílevědomě rozvíjel do výsledného řešení. To se vyznačuje přehlednými dispozičními a funkčními půdorysy a racionálním řešením konstrukce. Obojí je přiměřené účelu stavby i danému místu, není zde patrná snaha vnášet do této lokality neopodstatněné významy a ambice, autor nevycházel z neopodstatněných inspirací. Stavba nenásilně dotváří uliční frontu a je její nepřehlédnutelnou součástí, aniž by se snažila příliš vyniknout. Je zřejmé, že pro studenta není kontext módním pojmem a že je schopen racionálního a současně tvůrčího řešení daného úkolu ve vymezeném čase. Otázky a náměty k obhajobě: - co vedlo ke zvolené barevnosti řešení - jak by si autor představoval řešení architektonických "doplňků" parteru objektu - reklamy, poutače apod.?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A zodpovědný, pracovitý, konzultace podloženy potřebnými znalostmi
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Vojtová, Lea

Bakalářská práce Davida Švandy je celkově na velmi dobré odborné úrovni. Architektonický návrh je jednoduchý, invenční, příznivě dotváří prostorovou městskou strukturu. Dílčí nedostatky jsou v dispozičním řešení některých bytů. Konstrukční řešení je vhodné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Nově navržený polyfunkční objekt na nároží ulic Bramanské a Malá Dlážka vhodně dotváří prostor nábřeží i stávající strukturu zástavby. Jeho umístění je v souladu s platnou ÚPD (ÚP), funkce budovy plně odpovídá městotvorné funkci centrálního území Přerova. Orientace stavby příznivě zhodnocuje prostorové možnosti a vhodně využívá atraktivního pohledu na historické jádro, které je Městskou památkovou zónou. Dopravní řešení vychází ze stávajícího skeletu komunikací, reaguje na limitované prostorové podmínky území. Vhodně je navržen prostorově úsporný, ale ekonomicky náročný systém parkování. Poněkud problematická se jeví úprava trasy parovodu do koridoru úzké proluky, což je podmínkou pro uvolnění staveniště. Ze situace není zřejmá náhrada kompenzace potrubí v přeložené trase. Jedná se o řešitelný technický problém.
Architektonické řešení B Architekturu budovy tvoří jednoduchý, pohledově výrazný rastr hlavní fasády, pročleněný pravidelně okenními otvory. Působivá je kompozice objemového ztvárnění stavby do oblouku, tvarově i ideově propojujícího okolní zástavbu a dotvářejícího nábřežní prostor. Zvolená podlažnost umožňuje optimální využití objektu a přitom výrazně nekonkuruje okolní zástavbě, naopak tvarovým pojetím syntetizuje městskou strukturu.
Provozní řešení C Je logické, přehledné a funkční. V parteru jsou navrženy komerční plochy přístupné z uličního prostoru. V patrech nad nimi jsou plochy bydlení, malometrážní startovní byty, jejichž výstavba je v Přerově žádoucí. Celkem je zde 18 bytů. Přístup do pater s byty je řešen dvěma schodišti a výtahem v západní - dvorní části domu. Zde je také umístěno 30 míst pro parkování, technicky zdařile řešené automatickým parkovacím systémem. Dispoziční řešení bytů je omezeno možností jednostranného osvětlení a není možnost ani příčného provětrání bytů. Je zřejmá jistá bezradnost s využitím nepřímo osvětlených částí bytů a řešením kuchyňského zázemí. Fasáda do vnitrobloku mohla mít vedle schodišť okenní otvory. Krajním bytům by to pomohlo.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukce čtyřpodlažního objektu je tvořena tradičním stěnovým systémem, který nejlépe vyhovuje architektuře stavby. Založen je z důvodu snížené únosnosti podloží na pilotách a není podsklepen. Stropní kce tvoří ŽB monolitické desky. Přízemí objektu tvoří rovněž ŽB kce. Navržena je dilatace stavby. Dělící nenosné konstrukce jsou převážně zděné. Z textu vyplývá, že lokalita je v zátopovém území toku Stružnice. Proto se domnívám, že měla být zvýšena úroveň podlahy vstupního podlaží alespoň 30 cm nad úroveň okolního terénu a zpevněných ploch, aby nemohlo dojít k zaplavení vstupních a komerčních prostor objektu.
Formální úroveň B Bakalářská práce je na obvyklé požadované úrovni. Je pečlivě a přehledně zpracovaná, poněkud skromněji jsou zpracovány situace. Předpokládám, že v nezkrácené verzi návrhu mají lepší vypovídací schopnost.
Navrhovaná známka
B
Body
81

Otázky

eVSKP id 31703