MAREK, T. Chrom a jeho specie ve složkách životního prostředí, zejména v akvatickém ekosystému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Zlámalová Gargošová, Helena

Předložená bakalářská práce je zaměřena na studium specií chromu v jednotlivých složkách životního prostředí, zejména na jejich osud v akvatickém ekosystému. Práce je rešeršního charakteru, pro její zpracování využil student 39 literárních odkazů jak internetových, tak i časopiseckého typu. Formální stránka práce a její logiské členění je v souladu s požadavky kladenými na tento typ prací. Po obsahové stránce převažují informace o jednotlivých chemických sloučeninách chromu a jejich zdrojích, bylo by potřeba většinovou část práce zaměřit na problematiku osudu chromu v životním prostředí, z čehož plyne i další studium odborné literatury, které mohlo být intenzivnější. Při celkovém hodnocení konstatuji, že bakalářská práce splňuje veškeré požadavky kladené na tento typ prací a hodnotím ji celkovou známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Doležalová Weissmannová, Helena

Bakalářská práce je rešeršního charakteru a zabývá se chromem a jeho specií v životním prostředí a zaměřuje se na akvatický ekosystém. Polovina rešerše je věnována chromu a jeho sloučeninám a této části je věnováno cca 20 stran, v kterých jsou uvedeny sloučeniny, jejich základní charakteristiky a zdroje a využití chromu v průmyslu. Další část práce je zaměřena na výskyt chromu ve složkách životního prostředí, přičemž akvatické složce je pozornost zaměřena pouze na cca 6 stran. Zcela v práci chybí analytické stanovení chromu. Práce je v rozsahu 32 stran, a je doplněna tabulkami a obrázky. V některých částech chybí návaznost na další část (odstavec), některé odstavce nemají logickou návaznost na další informace, zejména v částech, kde jsou využívané informace z článků. Literárních zdrojů je celkem 39 různého charakteru. Z pohledu anorganické chemie, oblasti průmyslu a technologie jsou používány velmi staré zdroje (r.1971, 1974). V důsledku použití zastaralých zdrojů se vyskytují v práci nepřesnosti (př. fosfatizace), např. koncentrace chromu v zemské kůře (není přibližně stejná jako u chloru), povrchové úpravy materiálů a jiné. Také z tohoto důvodu již nelze považovat za hlavní aktuální zdroje Cr6+ v některých odvětví průmyslu, v kterém bylo v r. 2001 zakázáno používat Cr6+. V práci je minimum překlepů a po formální stránce je v pořádku. Připomínky k práci: - na str. 7, kapitola 2.1.1. je nepřesnost a špatné srovnání obsahu chromu v zemské kůře, - kapitoly 2.1 a 2.2, 2.3 se zabývají sloučeninami, u kterých chybí údaje o toxicitě, věty začínají slovesem : je … - str. 15, tab. 4, nesjednocené řády, v nadpisu je LC50 Cr6+ a v tabulce je pak Cr3+, - str. 17 a 18 z důvodu zastaralých zdrojů se vyskytují nepřesnosti - str. 22, obr. 8 je s anglickým popisem - str. 27, obr 9 je zcela obecné schéma vstupu nebezpečných látek do lidského organismu, není to obrázek přímo pro chrom - zdroj 20 z r. 1963 je příliš zastaralý pro současný trend povrchových úprav materiálů - v celé práci není objasněn pojem specie Přes veškeré připomínky bakalářská práce splňuje požadavky na tento typ prací a proto ji doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením dobře (C).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků D
Interpretace výsledků, jejich diskuse D
Využití literatury a její citace E
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 36752