LOŠÁK, P. Návrh výměníku tepla dle ČSN EN 13 445 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Nekvasil, Richard

Diplomant Pavel Lošák prostudoval doporučenou literaturu týkající se řešené problematiky. Seznámil se s konstrukčním řešením výměníku tepla. Prohloubil si své dosavadní znalosti v MKP software ANSYS. Ve své práci provedl analytický kontrolní výpočet navrženého výměníku tepla včetně detailních výpočtů jednotlivých částí pomocí MKP. Tyto části pak byly posouzeny dle kategorizace napětí. Na závěr vypracoval výkresovou dokumentaci zadaného výměníku tepla. Výsledky jeho práce mají reálný výstup a je podle nich možné vyrobit konkrétní zařízení. Student splnil veškeré body zadání diplomové práce, která je po své obsahové i grafické stránce zpracována na velmi vysoké úrovni. Práce byla středně obtížná se zaměřením na pevnostní analýzu geometrie výměníku tepla. Práce byla pojata správně a velmi zdařile. V průběhu zpracování diplomové práce projevoval diplomant aktivní zájem o řešenou tématiku již ve čtvrtém ročníku, prokázal samostatnost a schopnost řešení konkrétních problémů, které nastaly během pevnostního výpočtu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vincour, Dušan

Navrhovaná známka

Vincour, Dušan

Diplomová práce byla zpracována v souladu s uvedenými zásadami pro vypracování. Diplomant vycházel při návrhu z daného návrhového výkresu, výpočet prováděl podle normativní dokumentace s pomocí dostupného software. Zpřesněné výpočty nejvíce namáhaných částí (dle normy nevyhovujících) řešil numericky pomocí Metody konečných prvků (MKP). Jedná se o používaný postup. Nevyhovující konstrukční uzly počítané analytickým postupem se diplomant rozhodl řešit zpřesňujícím výpočtem (MKP), jehož méně konzervativní výsledky byly nakonec vyhodnoceny jako vyhovující. Ve zhodnocení výpočtů a v závěru jsou stručně shrnuty dosažené výsledky. Uvedený postup pevnostního výpočtu může být využit výrobcem jako podpora konstruktérovi pokud budou vzaty v úvahu pracovní a výrobní postupy výrobce. Práce je logicky a věcně dobře uspořádaná. Z textu není zřejmá žádná zásadní nejasnost. Grafické a stylistické provedení práce je na velmi dobré úrovni, zejména přiložený konstrukční výkres aparátu. Jedině snad lze vytknout, že seznam použitých symbolů není v jedné shrnující kapitole, ale je rozdělen do podkapitol, čímž se ztrácí přehlednost. Lze také vytknout nevhodným uvedením anglických termínů v českém textu(symetry a displacement na str.61). Termíny by bylo lépe dát do uvozovek. I když je seznam literatury poněkud stručný, považuji jej k uvedené problematice za dostačující. Považuji ale za nevhodné uvádět odkazy na literaturu v názvech kapitol. (v kapitolách 2., 2.1., 2.2., 2.3. a 3.) Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 26549