ZEMÁNEK, P. Programovatelné dálkové ovládání [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Kučera, Pavel

Studentem předložená bakalářská práce splňuje vytyčené cíle. Student se mnou práci pravidelně konzultoval a byl jsem tak v každé fázi informován o stavu práce. Na druhou stranu mi ve studentově přístupu chyběla větší samostatnost a iniciativa, která by konečný výsledek posunula trochu dál, než jen k funkčnímu prototypu, který umí jen to, co jsem požadoval a nic navíc. Oceňuji však, že všechny překážky se studentovi podařilo překonat a jím vytvořený prototyp je použitelné zařízení.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Pavlata, Karel

Student měl za úkol zrealizovat univerzální, časově programovatelné dálkové ovládání domácích spotřebičů. Z hlediska časové a odborné náročnosti hodnotím práci jako středně náročnou. V začátku práce student stručně rozepisuje teorii datového přenosu pomocí IR záření, používané modulace a protokoly. I když student uvádí literární zdroje, část věnující se modulacím (kapitola 2.2 včetně podkapitol) je doslovně přejata a část o protokolech (kapitola 2.3) je zestručněný překlad s přejatými obrázky, které by si v některých místech zasloužily podrobnější popis. V další části se student zabývá popisem zvoleného 32 bitového mikrokontroléru, jeho periférií a pokračuje popisem jím navrženého zapojení. Student se z hlediska univerzálnosti rozhodl použít vícero dedikovaných přijímačů, pomocí kterých chtěl demodulovat signál a také usuzovat na konkrétní modulační frekvenci. Toto považuji za ne zcela šťastné řešení, protože selektivita pásmových propustí jednotlivých přijímačů je nedostatečná, na co student mohl přijít už při prozkoumání jejich dokumentace. Student vzniklý problém popisuje v části věnující se programu, kde konstatuje, že se mu nepodařilo realizovat automatický výběr nosné frekvence a toto nechává manuálně na uživateli, čehož praktickou použitelnost si nedovedu představit. Student se v zájmu univerzálnosti rozhodl signál nedekódovat, ale vzorkovat a při vysílání zpětně rekonstruovat. Vytvořený časový rozvrh a seznam tlačítek sice student zálohuje do paměti EEPROM, jim přiřazený signál už však zůstává kvůli velikosti v paměti RAM a při výpadku napájení je ztracen. Bylo by vhodné signál nějakým způsobem komprimovat, nebo parametrizovat, co je z hlediska podobnosti jednotlivých protokolů schůdné řešení a tento signál zálohovat spolu s ostatními parametry. Student rovněž zrealizoval ovládací program pro PC a ten v práci popsal spolu s komunikačním protokolem a uložením časového rozvrhu ve formátu XML. Práce sleduje zadání a je napsaná v logickém sledu, s občasným výskytem překlepů a vynechaných slov. Navzdory výše uvedeným výtkám práce svědčí o bakalářských schopnostech studenta a jeho práci doporučuji k obhajobě s výsledným hodnocením C/75 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 52459