HUDÍNKOVÁ, V. Rekonstrukce a dostavba městského pivovaru ve Vyškově [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Boháč, Ivo

Předložená práce se vyznačuje jasným a čistým urbanistickým konceptem, velmi rozsáhlou analytickou fází ale také jasnou filozofií návrhu a funkčním provozně dispozičním schématem objektů. Je třeba ocenit profesionální přístup autorky, projevující se rozvíjením filozofických úvah o konceptu návrhu a vyúsťující do vysoké úrovně promýšlení vnitřních vazeb a souvislostí v řešeném území. Pro prezentaci návrhu byl zvolen adekvátní způsob grafického vyjádření, což ve výsledku dává práci určitý výraz jedinečnosti autorského rukopisu. Autorka tak předkládá zdařilý návrh řešení, splňující všechny nároky kladené na zpracování bakalářského projektu a prokazující připravenost přejít do profesionální praxe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 92 Studentka prokázala při řešení bakalářské práce samostatnost nezbytnou pro odbornou činnost koncepčního pracovníka, schopnost orientovat se v řešené problematice a správně fázovat jednotlivé kroky vedoucí k vyřešení úkolu. Přístup studentky je proto možné popsat jako samostatný, uvědomělý, svědomitý.
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Zemánek, Václav

Zadání bylo náročné především řešením množství funkcí v uvolněných objektech , které byly zvoleny a zvládnuty výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Koncept revitalizace území bývalého pivovaru je založen na dosažení transparentnosti, otevření bývalého výrobního areálu, vytvoření polyfunkční městské čtvrti. Prezentované jsou nové vazby na významné prvky kontextu- historické centrum , zámek a zahrady. Velmi dobře byl vyhodnocen potenciál objektů určených k zachování a novému využití. Studentka dokumentuje svůj přístup uvedeným citátem: Antoine de Saint –Exupéryho: „ Dokonalosti není dosaženo tehdy, když už není co přidat, ale tehdy, kdy už nemůžeme nic odebrat“.
Provozní řešení A Návrh přináší širokou nabídku funkcí pro obyvatele města , návštěvníky parků, přicházejících za relaxací , společenskými a kulturními aktivitami .Funkce jsou velmi dobře voleny dle charakteru původních objektů a zdařile zvládnuty typologicky. U některých objektů chybí v přízemí kontext budovy. Určitě by přispěl i krátký popisný text funkce, ne pouze legendy.
Technicko konstrukční řešení B V dokumentaci jsou zakresleny stavební úpravy všech objektů nutné pro přijetí nových funkcí , zásahy do stavebních konstrukcí a požadované technické detaily.
Architektonické řešení A Návrh nepřináší novotvary do historického prostředí.Zachovává původní charakter objektů. Je kladen velký důraz na novou zeleň v bývalém strohém průmyslovém prostředí . Nová městská zeleň navazuje na okolní zahrady, zámeckou a květnou. Výsledné řešení je dokumentováno jednoduchými vizualizacemi. Škoda , že chybí textová část, která by prezentaci přispěla.
Formální úroveň A Bakalářská práce má velmi dobrou kvalitu, rozsahem i grafickou prezentací záměru.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 119072