PŘIKRYLOVÁ, M. Bydlení+ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Kristek, Jan

Monika Přikrylová je studentka s osobitým uvažováním, která nepoužívá rutinní schémata. Po celou dobu pracovala systematicky a analyzovala zadané místo. Postupovala od nejširšího měřítka města, přes dopad městského okruhu na své okolí, v jednotlivých etapách jeho výstavby. Rešerše postupně vrstvila a hledala klíč k nelehkému zadání a komplexní situaci v místě Tomkova náměstí. U velkého měřítka začala a u velkého měřítka ve smyslu významu návrhu pro Brno svůj projekt i zakončila. Dům se tématicky dotýká budoucích možných řešení automobilové dopravy Brna i nastupujících trendů v bydlení. Tento výsledek i silné gesto vycházející z kontextu místa, celý bakalářský projekt vynikajícím způsobem uzavírá. Monika prokazuje schopnost být samostatnou architektkou, stejně tak umí být v kolektivu silnou názorovou i technicky zdatnou silou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 100 Studentka pracovala v průběhu semestru pravidelně, samostatně a s maximálním osobním nasazením.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Mačuda, Michal

Celkově působí návrh logickým, uceleným a funkčním dojmem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Hmota objektu odpovídá zvolené poloze a funkci a doplňuje stávající městskou strukturu. Projekt vtipně využívá stávajícího železničního náspu. Objekt je vzhledem k blízkosti VMO řešen jako kombinace parkovacího domu a bydlení. Vedení dopravy mezi VMO a objektem není jasně řešeno.
Provozní řešení B Parkovací část domu odpovídá požadavkům kladeným na hromadné garáže. Obytná část je prostorově velmi velkorysá. Sporně se jeví zvolená velikost bytů a společného zázemí domu.
Technicko konstrukční řešení A Zvolený konstrukční systém (skeletová konstrukce) odpovídá záměru projektu a umožňuje variabilní uspořádání garáží. Konstrukce je přiznaná a je použita jako nositel architektonického výrazu objektu. Diskutabilní je prolnutí dřevěné a železobetonové konstrukce.
Architektonické řešení A Objekt svým tvaroslovím navazuje na stávající budovu garáží. Strohý minimalistický výraz budovy je „zjemněn“ kombinací materiálů nosné konstrukce (dřevo – beton). Zvolená estetika rezonuje s utilitárností objektu. Postrádám detailnější řešení okolí objektu.
Formální úroveň B Projekt byl předložen v elektronické a papírové formě. Byl přehledně a logicky uspořádán. Přesnému čtení výkresů brání absence výškových a rozměrový kót a větší „prokreslení“ pohledů.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 119078