LANŽHOTSKÁ, K. Bydlení+ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Galeová, Nicol

Projekt spojuje architekturu s otázkami relevantními pro celé řešení dopravní situace Tomkova náměstí. Dobře chápe hodnotu zbytků současné zástavby a využívá jich k vytvoření nového návrhu. Díky tomu vytváří návrh uvěřitelnou alternativu k zapojení plánované masivní dopravní stavby do struktury města. Zpočátku osobní a výtvarně výrazný přístup našel vyústění v příjemném a logickém projektu, který by mohl být ještě lépe dopracován, aby jeho kvality byly ještě výraznější.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 84 Zodpovědná samostatná práce, která se nebála obtíží vyplývajících z nových nápadů a podnětů. Některé části projektu jsou však na úkor hledání konceptu příliš schematicky finalizovány.
Navrhovaná známka
B
Body
84

Posudek oponenta

Vašková, Petra Bitaudeau

Nejvíce si cením citlivého přístupu ke stávající urbanistické struktuře a snahy o realistické řešení nezávislé na nutnosti velkých dostaveb. U samotných objektů pak uměřenosti, přehledných dispozic a nalezení funkčního a smysluplného (krásného) řešení v komplikované situace silničního uzlu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Ve spolupráci s kolegy, nabízí Klára neotřelé a potenciálně funkční urbanistické řešení. Ve stávajícím nejasně definovaném prostoru Tomkova "náměstí" nalézá hranici ve formě nezastavěných štítů domů a prázdna mezi nimi. Zdánlivou urbanistickou nekvalitu v návrhu posiluje a proměňuje v určující prvek obnoveného území. Materiálové propojení parteru se štíty domů napomáhá vnímání chtěného ohraničení prostoru. Řešení nezávislé na nutnosti dostaveb stávajících bloků považuji za relativně snadno proveditelné.
Provozní řešení A Provozní řešení je jednoduché a přehledné. „Estakáda“ propojuje oba objekty a nabízí vnitřní společný prostor, současně posouvá hlavní vstup hlouběji do náměstí a cloní hluk z dopravy. Příjezd k budovám je umožněn komunikací z východní strany (zde jsou také parkovací stání), ze západu pojízdným chodníkem.
Technicko konstrukční řešení A Navržené konstrukční řešení (zděné budovy, ocelová příhradová estakáda) odpovídá zvoleným formám. Zamýšlená příhradová konstrukce by zřejmě ovlivnila vzhled vnitřní fasády estakády s okenními otvory a propojení ocelí by bylo i v příčných směrech k příhradám (konstrukční schéma).
Architektonické řešení A Měřítko, forma i orientace budov do náměstí posilují zvolenou urbanistickou koncepci a navazují souladem na stávající kontext. Navržená architektura na mne působí vyspěle, uměřeně a realisticky. Minimalistický vzhled fasád je také reakcí na dopravní zátěž.
Formální úroveň A Práce je zpracována přehledně, grafická úprava umožňuje rychlou orientaci v projektu a vyzdvihuje podstatné prvky návrhu.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 119083