HORÁKOVÁ, A. Architektura a umění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Hora, Jan

Autorka vstupuje do území výraznou hmotou, mění a nově definuje vzájemné vztahy v území. Návrh vytváří nové místo zastavení v oblasti, kterou se dnes jen prochází. Přes svůj výrazný zevnějšek jde o velmi citlivý a kontextuální návrh. Provozně jde o logicky uspořádanou stavbu, která ale dokáže překvapit různými atmosférami jednotlivých prostor. Výtvarně velmi silný návrh demonstruje svérázný rukopis autorky, čehož si cením.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Přístup studentky byl tvůrčí s velkou mírou sebereflexe, kdy si prošla procesem ověřování a zpochybňování několika rozličných variant, než došla k výslednému návrhu.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Kovařík, David

Prezentovaný návrh je vysoce kontextuální architekturou, která vychází z historické analýzy města a je dobře napojena na existující městskou infrastrukturu. Ačkoliv formálně vychází z existující nabídky městských prvků, přetváří je do nové situace a vytváří nové hodnoty, které budou mít v budoucnu jednoznačně pozitivní efekt.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Autorka vstupuje do nedefinovaného prostoru mezi Lidovým domem a bankou radikálním zásahem, který však svou podlouhlou formou odkazuje k parcelaci historické části Litomyšle. Vytváří tím dva nové, jasně definované veřejné prostory, které mají jednoznačně potenciál stát se plnohodnotnými součástmi města. Prostory však v návrhu zůstávají spíše schematicky naznačeny a mohly by být detailněji propracovány.
Provozní řešení C Ačkoliv koncepčně správně umístěný, působí hlavní vstup v průchodu poddimenzovaně vzhledem k velkorysým přiléhajícím veřejným prostorům, stejně jako hlavní točité schodiště, které slouží zároveň návštěvníkům i zaměstnancům. Toto řešení s sebou přináší pozitiva i negativa – je místem setkávání, zároveň může mást návštěvníky hledající galerii a rušit pracující zaměstnance. Umístění administrativních prostor do druhého NP mezi veřejné funkce je správným krokem, vyžaduje však odpovídající provozní řešení.
Technicko konstrukční řešení A Technické řešení práce je odpovídající. Navrhovaná betonová konstrukce s betonovou probarvenou fasádou je logickým řešením vycházejícím z hmoty, objemu a velikosti stavby. Ocenil bych zpracování spíše formou řezu kombinovaného s pohledem, architektonický detail namísto technického.
Architektonické řešení A Radikální, zároveň však citlivě zpracovaná forma odkazuje k předcházející analýze a postmoderně-fenomenologickému chápání města. Dominantní prvek oblouku dostává několik interpretací – ať už v rámci výstavních prostor, respirií nebo průchodu, vždy však odkazuje k průhledům do města a podporuje navrženou urbanistickou koncepci. Výstavní sály jsou silnými prostory, které aktivně vstupují do dialogu s vystavovaným uměním, nabourávají standardní neutrální modernistické schéma ‚white cube gallery‘ a svým specifickým charakterem a vizuálním napojením na město podporují regionální význam galerie.
Formální úroveň A Práce je zpracována na vysoké grafické úrovni. Je doplněná důkladnou analýzou městské zóny. Ocenil bych detailnější prokreslení situace bližších vztahů, stejně jako znázornění vstupů do okolních budov, případně jejich přízemí, a to především v půdoryse 1.NP, které je pro návrh zásadní.
Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 119098