HRONČEKOVÁ, B. Architektura a umění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Hora, Jan

Projekt je dotažený ve všech směrech. Jde o racionální uměřenou architekturu, která odpovídá měřítku lokality a města Litomyšle vůbec. Autorka demonstruje svůj vyzrálý architektonický názor a široké schopnosti. V jejím pojetí je městská galerie otevřený, prostupný a opravdu veřejný dům.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Přístup studentky byl svědomitý a tvůrčí. Návrh prošel systematickou genezí postupným prověřováním a laděním, což vedlo k velmi konzistentnímu výsledku.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Hybská, Bohumila

Práce je zpracována na výborné rovni a odpovídá nárokům kladeným na rozsah a obsah bakalářské práce. Předložená práce přehledně prezentuje způsob uvažování autorky o zadaném tématu a postup při zpracování vlastního návrhu. Také technická stránka bakalářské práce odpovídá požadavkům. Formální úroveň práce je výborná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Studentka pro umístění galerie zvolila parcelu, která je z hlediska urbanistické pozice v centrální části Litomyšle přiměřená. Parcela je zajímavá bezprostředním sousedstvím s kostelem s klášterem, muzeem a zámkem a významnými pohledovými souvislostmi odpovídajícími stavbě městské galerie.
Provozní řešení A Provozní řešení souvisí s promyšlenou objemovou strukturou stavby. Je rozděleno do čtyř nadzemních a jednoho podzemního podlaží. Dispoziční řešení je přehledné a návštěvníkovi nabízí snadnou orientaci. Z provozního hlediska by bylo vhodné zejména v podzemním podlaží navrhnout více dimenzované trasy pro transport výstavních exponátů (šířka chodby, dveřních otvorů, poloměry pro provoz transportního vozíku pro těžké objekty). Přednáškovou místnost v 1. podlaží bych doporučovala zvětšit o prostor skladu s ohledem na mimořádnou kvalitu prostoru ústícího na nádvoří. Kanceláře ve 2. NP doporučuji s ohledem na minimální rozměry spojit.
Technicko konstrukční řešení A Konstrukční řešení objektu je navrženo přiměřeně, nicméně ve 2. podlaží není vhodné řešení nosné konstrukce vynášející stropní konstrukci se sloupem a viditelným průvlakem. Typologická kategorie galerie si svým významem a funkčními požadavky zaslouží i případné mimořádné konstrukční řešení.
Architektonické řešení A Hmotové a prostorové řešení objektu je zvládnuto výborně, stavba nekonkuruje pohledu na kostel od hlavního městského náměstí a zároveň umožňuje jak návštěvníkům galerie, tak pěším z centra dobrý přístup ke kostelu a klášteru. Navržená typologie je velmi úsporná a zahrnuje i doprovodné funkce jako je provoz kavárny, přednášková a další kulturní činnost. Použití prvku oblouku pro otvory ve fasádě je navzdory různorodé velikosti zvládnuto s přehledem.
Formální úroveň A Z formálního hlediska je práce zpracována na výborné úrovni. Studentka zvládla jak výkresy technického charakteru, tak znázornění koncepce návrhu a principů zvoleného řešení. Vizualizace a znázornění materiality je rovněž zdařilé.
Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 119099