PEŠKOVÁ, K. Městská knihovna Frýdek-Místek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Marek, Jiří

Studentka Klára Pešková pracovala na zadaném úkolu zpracovat architektonickou studii městské knihovny pro Frýdek – Místek zodpovědně a svědomitě. Umí dobře analyzovat zadání a jeho téma. Trochu problem jí činilo nelehké rozhodování jak vlastně objekt v nejednoznačné prostorové situaci socialismem poznamenaného severomoravského města osadit a vstoupit do kontextu daného prostředí. Nakonec po redukci a racionalizaci původního návrhu vznikl poměrně přehledný a životaschopný koncept silného solitéru budovy. U Kláry oceňuji vůli a nebojácnost. I když se zdálo, že spousta práce přišla z původního konceptu vniveč, nevzdala se a po intenzivních společných konzultacích se myslím hodně posunula v přístupu ke své tvorbě. Zaznamenal jsem její povzdech nad tím, že zatím její práce na škole vždy končily racionálním projevem. Pro mne je to základ, na kterém může stavět a pokud ho ovládne, může se směle pustit I do odvážnějších tvarových kreací v budoucnu. Doporučuji take více zapojit skicování v koncepční části řešení. Kresba tříbí myšlenky…

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 85 Studentka Klára Pešková pracovala na zadaném úkolu zpracovat architektonickou studii městské knihovny pro Frýdek – Místek zodpovědně a svědomitě. Umí dobře analyzovat zadání a jeho téma. Trochu problem jí činilo nelehké rozhodování jak vlastně objekt v nejednoznačné prostorové situaci socialismem poznamenaného severomoravského města osadit a vstoupit do kontextu daného prostředí. Nakonec po redukci a racionalizaci původního návrhu vznikl poměrně přehledný a životaschopný koncept silného solitéru budovy. U Kláry oceňuji vůli a nebojácnost. I když se zdálo, že spousta práce přišla z původního konceptu vniveč, nevzdala se a po intenzivních společných konzultacích se myslím hodně posunula v přístupu ke své tvorbě. Zaznamenal jsem její povzdech nad tím, že zatím její práce na škole vždy končily racionálním projevem. Pro mne je to základ, na kterém může stavět a pokud ho ovládne, může se směle pustit I do odvážnějších tvarových kreací v budoucnu. Doporučuji take více zapojit skicování v koncepční části řešení. Kresba tříbí myšlenky…
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Šindlar, Jiljí

Návrh výrazného soliterů významné budovy pro město je legitimní a má místo v úvahách o budoucí podobě nové městské knihovny.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A 85 Solitérní budova navrhované knihovny je umístěna do volného prostoru v této části města a má dostatečný volný prostor k vyniknutí. Myšlenka rozšíření parku do této části města přes v budoucnosti uvažovanou zklidněnou městskou dopravní tepnu je zajímavá a kultivovaná zeleň v bezprostřední návaznosti na knihovnické provozy v parteru knihovny může přinést kvalitní a vlídné prostředí pro pobyt lidí zde. Urbanistický výkres situace je ale poměrně schematický a postrádá potřebný detail, nepoučený pozorovatel odhaduje, co je ve schématu zobrazeno. Dvojitá alej propojující stávající městský prostor s nově navrhovaným je zajímavým prostorotvorným prvkem a snesla by detailnější výkresovou dokumentaci.
Provozní řešení A 90 Provozní schema objektu je přehledné a logicky uspořádané. Návrh poskytuje velkou variabilitu uspořádání a případného členění pater na uzavřenější celky. Budova tak může v budoucnu reagovat na případné měnící se požadavky uživatelů. Postrádám jen prostory na odpadové hospodářství budovy. Zřejmě jsou zamýšleny v rámci suterénu domu či v přilehlých podzemních garážích.
Technicko konstrukční řešení A 80 Návrh je promyšlený a statické schema domu je jednoznačné, přehledné a je součástí promyšleného architektonického konceptu domu. Řezy objektem jsou poměrně schématické a ne příliš propracované. Chybí v nich některé uvažované prvky domu, jako třeba centrální horní světlík apod.. Výška v naznačených přilehlých podzemních garážích je dramaticky velká, zřejmě by se v praxi uvažovalo o menším půdorysném rozsahu garáží a dvou patrech parkování.
Architektonické řešení A 75 Koncept řešení je jednoduchý a přehledný. Pracuje se s výrazným prostorovým prvkem centrálního schodiště a výraznou barevností jeho zábradlí. Ostatní prostory jsou ve vyobrazeních poměrně strohé a je jen zkratkovitě naznačeno, jak bude prostředí knihovny vypadat. Doporučuji se v případě takovýchto významných staveb soustředit na dotažení těchto podstatných součástí návrhů, jakou interiér budovy tohoto významu bezesporu je. Chybí podrobnější popis a detail výrazných prvků vertikálních lamel na fasádě.
Formální úroveň A 75 Formální projev předkládané práce je nevyvážený, zejména stavební řezy jsou oproti třeba prostorovým axonometrickým schématům pater velmi formálně provedeny. Jde vidět, že asi už nezbýval čas na závěrečnou jednotnou adjustaci, což celku a poměrně zajímavému konceptu objektu škodí.
Navrhovaná známka
B
Body
81

Otázky

eVSKP id 119108