MENŠÍKOVÁ, K. Město ve městě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Nový, Vítězslav

Závěrečnou bakalářskou práci hodnotím na vysoké úrovni, jak vlastním návrhem, tak i formálním zpracováním. Autorka práce nehledala v rovině architektonického řešení marně převratné či novátorské řešení, ale pracovala při konceptu i návrhu stavby se silným ideovým konceptem cohousingu, který v průběhu zpracování projektu prošel řadou podob. Ve výsledku pak prokázala velmi dobré zvládnutí základních principů profese architekta. Přístup studentky ke zpracování hodnotím jako velmi aktivní, se silnou vůlí hledat řešení dílčích problémů i celkový koncept návrhu. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení B 87.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Přístup studentky ke zpracování lze hodnotit jako samostatný a aktivní.
Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Žalmanová, Petra

Předložená práce je zpracována na velmi dobré úrovni po urb. i arch.stránce.Návrh vytváří kvalitní prostor městské třídy i příjemné bydlení typu couhosingu,což může být v dnešním individualizovaném světě velmi přínosné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Lokalita řešeného území trojúhelníkového tvaru se nachází SV od historického centra Brna ,není v současnosti plně funkční a je složitá svým vývojem i topografií.Studentka na základě rozsáhlé analytické části předkládá svůj urbanistický koncept,vycházející z klasického městského bloku,z něhož ponechává dvoupodlažní parter a ve vyšších patrech zástavbu bytových domů otevírá pro lepší prosvětlení a prostup zeleně. Toto řešení působí příznivě jak pro vytvoření charakteru městské třídy s obchody a službami ,tak pro vypořádání se s prudkým stoupáním. Pro obyvatele obytných domů bude jistě přínosem na vzniklé platformě navržený park,komunitní zahrádky a možnost využití přemístěné MŠ. Kde budou mít možnost zaparkovat návštěvy obyvatel navržených domů?
Provozní řešení B Provoz v bytových domech navržených na principu tzv. cohousingu je navržen od parkování v podzemních garážích,společných komunitních prostor,služeb až po dispozice jednotlivých bytů,přehledně a logicky.Pobytový prostor na platformách u komunitních zahrádek jistě přispěje k vytváření tolik potřebných sociálních kontaktů. Parkování pro imobilní občany by mohlo být ve větším počtu možná zastoupeno pod bydlením pro seniory.Diskutabilní je také jen jedno stanoviště pro popelnice-odpady v prostoru podzemních garáží z hlediska docházkové vzdálenosti.Jak bude řešen provoz mezi kuchyní a barem kavárny?
Technicko konstrukční řešení A Navržené stavebně-konstrukční řešení je vhodné pro tento typ objektů a je jedním z mnoha možností.Jakým způsobem bude nakládáno s deštˇovou vodou ze zpevněných ploch a vegetačních střech?
Architektonické řešení B Architektonický koncept vychází z návrhu platformy v kombinaci s třemi bytovými domy odstupňovanými o jedno patro z důvodu svažitého terénu i výhledu ze střešních teras.Hmotově tak působí návrh příznivě,dvoupodlažní parter se stává výrazným arch.prvkem a vytváří charakter městské třídy . Fasády jsou řešeny čistě,u bytových domů by bylo vhodné řešit nějakým způsobem stínění zejména z jižní strany,aby se zabránilo jejich přehřívání.
Formální úroveň A Práce je zpracována na graficky vysoké úrovni,vč.rozsáhlých analýz.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 119112