NAVRÁTIL, Z. Město ve městě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Nový, Vítězslav

Hodnocená bakalářská práce se vyznačovala aktivním přístupem a přímočarým vývojem projektu od úvodního konceptu a autor jej postupně dopracoval do výsledné podoby bez závažných kompromisů či revizí původní myšlenky. Obsah i forma zpracování vykazují jeho celkově vysokou úroveň, jen vnitřní provozy poněkud trpí štíhlostí objemů budov a postrádají větší velkorysost. Nicméně svědomitý přístup k práci a analytické zhodnocení potenciálu území dokládá koncepční myšlení autora a tedy i schopnost obstát v praxi. V celkovém hodnocení také výrazně oceňuji autorovu intenzívní práci na návrhu. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení B 87.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Přístup studenta ke zpracování lze hodnotit jako samostatný a aktivní.
Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Dokoupilová Pazderková, Kateřina

Název práce „Město ve městě“ vhodně vypovídá o celkovém konceptu zadání, které se v tomto případě podařilo naplnit a dotvořit tak polyfunkční objekt v souladu různorodé okolní urbanistické struktury této živelně vzniklé lokality.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Navrhované urbanistické řešení zastavuje blok území kompaktní platformou o různých výškách, která se snaží vytvořit nový charakter ulice Milady Horákové a zároveň ponechává rozvolněnou strukturu ve vyšších patrech, kde vznikají prostory a průhledy do velkoryse pojatého polosoukromého vnitrobloku. Jistě by si tento prostor zasluhoval detailnější rozpracování a podpořil by autorovu myšlenku volného prostoru kolem objektu, který sice z ekonomického hlediska není zcela žádoucí. Kladně hodnotím propojení celého území vytvořením obytné ulice přístupné z ulice Černopolní a dále prostup v blízkosti nároží ulic Milady Horákové a Francouzské. Celý blok tak získá dostatečný veřejný prostor a zapojí se do historických vrstev území.
Provozní řešení B Provozní řešení celého území je pojaté komplexně včetně přilehlé ulice Traubové. Parkování v přilehlých ulicích je dostatečné a je řešeno podélným stáním. Ve výkresu situace celého bloku postrádám vjezdy do podzemních pater, kde se nacházejí podzemní parkování. Parkování v navrhovaném nárožním objektu je řešeno pomocí zakladačů s celorampovým parkováním. Vstup do kavárny a mediatéky není jasně zdůrazněn, což by si jistě zasloužil. Komunikační jádra jednotlivých částí jsou dostačující.
Technicko konstrukční řešení A Konstrukční systém objektu je vyhovující. Kladně hodnotím celkové technické pojetí řešeného objektu včetně schémat řešení nakládání s dešťovou vodou, vzduchotechniky a odpadového hospodářství.
Architektonické řešení A Nárožní objekt je navržen jako dva rozdělené partery, mezi nimiž se nachází průchod. Nad partery se nachází platforma, která zde plní funkci polosoukromého vnitrobloku a nechává tak prostoupit zeleň směrem do bydlení. Návrh vhodně reaguje na orientaci ke světovým stranám a umožňuje tak dostatečné oslunění bytů. Celkové architektonické řešení objektu je pojato velmi citlivě ke stávajícímu okolí a navržená hmota tak dodává sobě i okolním objektům sílu nároží. Zvolené materiálové řešení fasády i velikost oken sofistikovaně dotváří moderní tvář objektu.
Formální úroveň A Bakalářská práce je kvalitně zpracovaná, obsahuje všechny potřebné náležitosti včetně velkého počtu schémat a vizualizací. Celková formální úroveň práce je velmi dobrá.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 119114