GOMBOŠ, M. Město ve městě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Palaščák, Michal

„Zaplnění nároží ulic Francouzské a Milady Horákove, bylo pro bakaláře náročné zadání. A to nejen rozsahem, ale i danou složitostí urbanistických i topografických. Při vedení studentů jsem preferoval koncepční uvažování“. Zajímavý koncept otevřené hmoty nároží. Chápu minimalistický přístup zpracování, ale v konečném výsledku návrh působí až schematicky. To odpovídá průběhu semestru. Michal se zbytečně koncentroval na dílčí problémy, a nestihl plně dotáhnout slibný koncept. Projekt trpí formálními nedostatky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 85 student pracoval zoodpovědně a rozvážně, v praxi bude muset pracovní tempo zrychlit
Navrhovaná známka
D
Body
69

Posudek oponenta

Trojanová, Kristýna

Student zpracovává téma tradičního městského bloku přímočaře s jasnou vizí. Lehkost a jasná racionalita přináší čisté řešení. Přes konstrukční, dispoziční nedostatky a drobné paradoxy je koncept čitelný. Dispozice by mohly být volnější, tím by odpovídaly lépe navrženému konstrukčnímu systému.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Tradiční městský blok a jeho současná interpretace je aktuálním tématem. Otevření nároží, které se stává průchodem a nabízí pohled na město "z druhé strany", stejně jako odkrývání stoupajícího svahu je výrazným gestem s městotvornou funkcí. Zvolení "velkého a malého" domu působí vcelku vyváženě.
Provozní řešení B Cirkulace dopravy a parkování je správná. Možnost zvážit přemístění kolárny z městského parteru do prvního podzemního podlaží, kvůli zatraktivnění a lepšímu funkčnímu propojení parteru a nároží.
Technicko konstrukční řešení C Navržený skeletový systém funguje a přináší velkou variabilitu. Prezentovaný detail by zasloužil více pozornosti. Piloty se zdají naddimenzované.
Architektonické řešení B Strohý, racionální, skeletový dům, jednoduchý až banální, jemně zrcadlící brněnský funkcionalismus Dětské nemocnice. Velkorysost a švih obtékající terasy i odvážná orientace ložnic městské třídě je sympatická a uvěřitelná. Je škoda, že se hravé urbanistické řešení s volným pojetím zimní zahrady domu nepropisuje více do navržených půdorysů.
Formální úroveň C Pro prezentaci "města ve městě" by bylo vhodné zobrazovat nárožní dům v kontextu bloku a jeho okolí, doplnit perspektivu vnitrobloku, zobrazení "městské třídy" Milady Horákové a rozšíření pohledů. Řez nepříliš sdělující. Strohost výkresové dokumentace domu ovšem není v rozporu s racionalitou navrženého domu a působí dobře. Půdorysy jsou dostatečně prokreslené, snadno čitelné.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 119116