ROZSYPAL, P. Město ve městě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Palaščák, Michal

„Zaplnění nároží ulic Francouzské a Milady Horákove, bylo pro bakaláře náročné zadání. A to nejen rozsahem, ale i danou složitostí urbanistických i topografických. Při vedení studentů jsem preferoval koncepční uvažování“. Rozbití uliční linie je silný a čitelný záměr. Petr se zaseknul v rastru striktně kubických hmot, což má negativní dopad na vnitřní dispozice. Řešení fasád zasloužilo vetší akcentaci struktury nároží.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 90 student pracoval systematicky a dobře prezentoval během celého semestru
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Bořecký, Petr

Zadáním bakalářské práce bylo nalezení způsobu zástavby nároží, jež zůstalo nedořešeno po realizaci průrazu ulice Milady Horákové ve 40. letech minulého století. Návrh lze celkově hodnotit jako vysoce kvalitní, zvolený koncept řešení vytváří zajímavé a hodnotné městské nároží.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A - dotváří nároží hmotou různě vysokých čtvercových sloupů orientovaných rovnoběžné s ulicí Francouzská. Tímto členěním vytváří návrh významnou nárožní dominantu i bez použití výškových staveb. Zajímavým řešením je i vytvoření podobjektové piazzetty, otveřeného nádvoří , jež z uličního prostoru "nasává" návštěvníky přímo do objektu. Škoda, že návrh nepřikládá tomuto prostoru větší důraz, a to i v podrobnějším zpracování návrhu včetně jeho konkrétního využití.
Provozní řešení A - rozehraného hmotového konceptu konvenuje i s rozehraností fasády. Dokonalému výrazu plně rozehraného objektu pak bohužel nevyhovuje přímá horizontální linie přechodu proskleného parteru a fasády.
Technicko konstrukční řešení B - pak u takto členitých objektů bývá takovým "architektonickým oříškem" a ne docela se takto podařilo rozlousknout řešení vertikálních komunikací. Nepochopitelné je řešení podzemního parkování, kde návrh nevyužívá podzemního prostoru v ploše pod objektem, ale soustředí se v jednom místě směrem do hloubky. Škoda, že vedoucí práce zde nepředal více negativních zkušeností se zakladačovým systémem.
Architektonické řešení B - odpovídá zvolenému konceptu navrhovaného objektu. Otázkou je řešení zvoleného nároží na 10 m vysokých sloupech s vazbou na montovaný systém stavby.
Formální úroveň B - grafické zpracování návrhu je na vysoké vypovídající úrovni, je škoda, že nebyl kladen větší důraz na grafické zpracování provozu a využití "otevřeného nádvoří", které je hlavním přínosem návrhu.
Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 119120