LUČAJ, M. Využití mikroextrakčních technik v analýze biologických vzorků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Dvořák, Miloš

tudent Martin Lučaj se ve své bakalářské práci věnoval testování a optimalizaci vhodných separačních systémů se zaměřením na zaostřovací transientně isotachoforetický efekt v kapilární elektroforéze a získal vybrané analytické parametry pro stanovení bazických léčiv v biologickém vzorcku. Teoretická část shrnuje využití mikroextrakčních a zaostřovacích technik pro analýzu biologických vzorků, byla sepsána bez větších chyb, vše řádně citováno a kapitoly na sebe navazují. Experimentální část práce se zabývá optimalizací separačního CZE systému a následné in-line spojení s mikroextrakcí přes kapalnou membránu na pevném nosiči při analýze reálných vzorků. Student požadavky zadání práce splnil a i maximální možnou měrou zvládl experimentální část i její sepsání. Přistupoval ke své práci aktivně a prokázal ochotu učit se a osvojit si relativně na pochopení náročné odvětví a spojení v oblasti analytické chemie. V laboratorním prostředí byla poznat jistá nepozornost, kdy student po konzultaci opakovaně zapomínal podstatné informace vedoucí mnohdy k pochybení při měření a k formulační neobratnosti pří interpretaci výsledků a značné nekonzistentnosti práce. Po značném úsilí a několika konzultacích, které maximálně využíval, nastudoval potřebnou literaturu, nejasné pasáže byly přeměřeny a výsledky své práce úspěšně prezentoval v experimentální části své práce, tak aby vše bylo konzistentní a koncepční. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "B" tj. velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů B
Splnění požadavků zadání C
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vespalcová, Milena

Posluchač Martin Lučaj zpracovává ve své bakalářské práci poměrně obtížné analytické téma - propojení extrakční techniky, resp. prekoncentrační techniky přímo se separačním procesem kapilární elektroforézy. Úspěšné zvládnutí tohoto tématu, které by bylo vhodnější zadat až jako diplomovou, nejlépe doktorskou práci, však i pro bakaláře zvládnutelné je, ale za předpokladu perfektního vedení ze strany konzultanta a především vedoucího BP. V teoretické části je shrnuta aktuální problematika mikroextrakčních technik a krátce popsána kapilární elektroforéza. Dostatečný prostor je věnován i přehledu prekoncentračních technik, přímo zapojovaných před separační elektroforetický proces. Tato část je napsaná kultivovaným jazykem a je čtivá. Podkladem pro její sepsání bylo 45 informačních zdrojů, převážně původních vědeckých publikací, citovaných v předepsaném formátu. Náplní experimentální části práce bylo otestovat dosud nepoužité spojení mikroextrakční techniky (SLM), prekoncentrační techniky (tITP) a elektroforetické separace v kapiláře (CE). Po vybrání vhodného elektrolytu se student věnoval optimalizaci některých parametrů jednotlivých spojených technik. Dále stanovil kalibrační závislosti testované metody pro 3 léčiva a na závěr i vybrané validační parametry - limity LOD a LOQ. Metodu odladil na reálném vzorku. Popsání experimentů již není tak plynulé a hladké jako text v literární části práce. To lze vcelku pochopit vzhledem k obtížnosti tématu a minimální zkušenosti bakaláře se psaním odborných textů. Vyskytují se zde (v malém množství) překlepy i formulační neobratnosti. V následující VŠKP bych doporučila zaměřit se také na hodnocení významu jednotlivých kapitol textu a tomu přizpůsobit grafickou stránku textu. (Ať je kapitola číslovaná první či třetí úrovní, je oddělena prakticky stejnou mezerou. Text běží neustále dál. To poněkud ztěžuje orientaci čtenáře v textu.) Předložená bakalářská práce Martina Lučaje byla průkopnická, student v ní úspěšně otestoval princip dosud nepublikovaného spojení analytických mikrotechnik. Práci navrhuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou VÝBORNĚ – A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108414