POSZTÓSOVÁ, G. Antimikrobiální účinky extraktů z rostlin na kvasinkové původce kožních mykóz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Předložená bakalářská práce Gyöngyi Posztósové se zabývá antimikrobiálními účinky extraktů z rostlin na kvasinkové původce kožních mykóz. Práce obsahuje přehlednou rešerši týkající se charakterizaci rostlinných zdrojů přírodních látek s antimikrobiálním účinkem a také pojednává o různých typech mykóz. Teoretická část práce je celkově velmi hezky sepsána. V rámci praktické části práce byl rostlinný materiál charakterizován z hlediska obsahu účinných látek, byly navrženy kosmetické přípravky proti mykózám a ty otestované na antimikrobiální účinek proti modelové kvasince. Pro doplnění informací ohledně antimikrobiálního efektu vybraných rostlin a kosmetických výrobků byly tyto testy rozšířeny o vybrané zástupce mikroorganismů (G+, G- bakterie). Účinek vyrobených kosmetických výrobků byl srovnán s účinkem komerčně dostupných přípravků proti mykózám s účinnou léčivou látkou. Během řešení praktické části práce studentka prokazovala velkou míru zodpovědnosti, pracovala s velkým zájmem a tvůrčím přístupem. Pozitivně musím hodnotit i práci se získanými daty a jejich interpretaci v diskuzi. Práce přinesla řadu zajímavých výsledků, které tvoří kvalitní základ pro další experimentální práci v návaznosti na případné komerční využití. Cíle bakalářské práce byly splněny. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu studentky stupněm výborně (A) a práci doporučuju k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rapta, Marek

Bakalárska práca študentky Gyöngyi Posztósovej pojednáva o antimikrobiálnych a antioxidačných vlastnostiach rastlinných extraktov a ich využitím v kozmetických prípravkoch. Teoretická časť je napísaná prehľadne a obsahuje dostatok informácií k práci. Autorka práce cituje 75 zdrojov s využitím aktuálnych článkov a informácií, čo je viac ako dostatočné. Experimenty boli logicky členené a vcelku prehľadne spracované. Študentka získané extrakty charakterizovala z hľadiska obsahu fenolických látok a antimikrobiálnej aktivity s ich následným využitím v štyroch druhoch kozmetických výrobkov. Medzi nedostatky by som zaradil chýbajúci údaj o hmotnostnom pomere jednotlivých rastlín v zmesiach (všehoj/betonika a bazalka/kurkumovník/pamajorán), ktoré javili zaujímavé výsledky. Pri agarových difúznych testoch kozmetických výrobkov chýbajú údaje či mala nejakú aktivitu aj negatívna kontrola – vzorka bez obsahu extraktov. Výsledky boli porovnané aj s komerčne dostupnými antimykotikami a poukazujú na potencionál rastlinných extraktov pri liečbe mykóz a infekcií. Napriek niekoľkým nedostatkom práca pôsobí ucelene a poskytuje zaujímavé výsledky, takže ju doporučujem k obhajobe a hodnotím známkou „A“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 113477