POSZTÓSOVÁ, G. Antimikrobiální účinky extraktů z rostlin na kvasinkové původce kožních mykóz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Předložená bakalářská práce Gyöngyi Posztósové se zabývá antimikrobiálními účinky extraktů z rostlin na kvasinkové původce kožních mykóz. Práce obsahuje přehlednou rešerši týkající se charakterizaci rostlinných zdrojů přírodních látek s antimikrobiálním účinkem a také pojednává o různých typech mykóz. Teoretická část práce je celkově velmi hezky sepsána. V rámci praktické části práce byl rostlinný materiál charakterizován z hlediska obsahu účinných látek, byly navrženy kosmetické přípravky proti mykózám a ty otestované na antimikrobiální účinek proti modelové kvasince. Pro doplnění informací ohledně antimikrobiálního efektu vybraných rostlin a kosmetických výrobků byly tyto testy rozšířeny o vybrané zástupce mikroorganismů (G+, G- bakterie). Účinek vyrobených kosmetických výrobků byl srovnán s účinkem komerčně dostupných přípravků proti mykózám s účinnou léčivou látkou. Během řešení praktické části práce studentka prokazovala velkou míru zodpovědnosti, pracovala s velkým zájmem a tvůrčím přístupem. Pozitivně musím hodnotit i práci se získanými daty a jejich interpretaci v diskuzi. Práce přinesla řadu zajímavých výsledků, které tvoří kvalitní základ pro další experimentální práci v návaznosti na případné komerční využití. Cíle bakalářské práce byly splněny. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu studentky stupněm výborně (A) a práci doporučuju k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Bakalárska práca študentky Gyöngyi Posztósovej pojednáva o antimikrobiálnych a antioxidačných vlastnostiach rastlinných extraktov a ich využitím v kozmetických prípravkoch. Teoretická časť je napísaná prehľadne a obsahuje dostatok informácií k práci. Autorka práce cituje 75 zdrojov s využitím aktuálnych článkov a informácií, čo je viac ako dostatočné. Experimenty boli logicky členené a vcelku prehľadne spracované. Študentka získané extrakty charakterizovala z hľadiska obsahu fenolických látok a antimikrobiálnej aktivity s ich následným využitím v štyroch druhoch kozmetických výrobkov. Medzi nedostatky by som zaradil chýbajúci údaj o hmotnostnom pomere jednotlivých rastlín v zmesiach (všehoj/betonika a bazalka/kurkumovník/pamajorán), ktoré javili zaujímavé výsledky. Pri agarových difúznych testoch kozmetických výrobkov chýbajú údaje či mala nejakú aktivitu aj negatívna kontrola – vzorka bez obsahu extraktov. Výsledky boli porovnané aj s komerčne dostupnými antimykotikami a poukazujú na potencionál rastlinných extraktov pri liečbe mykóz a infekcií. Napriek niekoľkým nedostatkom práca pôsobí ucelene a poskytuje zaujímavé výsledky, takže ju doporučujem k obhajobe a hodnotím známkou „A“.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 113477