ŠVÁBOVÁ, M. Optimalizace koagulačního postupu při čištění odpadní vody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Repková, Martina

Předložená bakalářská práce byla zaměřena na optimalizaci koagulačního postupu při čištění odpadní vody průmyslové lakovny a také na optimalizaci stanovení chemické spotřeby kyslíku metodou ve zkumavkách. V teoretické části je uceleně věnováno přehledu stanovení dichromanové CHSK a dále principu koagulace ve vztahu k technologickému procesu úpravy popř. čištění vod včetně uvedení typologie koagulantů a dalších látek využívaných k intenzifikaci tohoto procesu. Experimentální část byla věnována v první části úpravě postupu pro stanovení dichromanové CHSK, které je stěžejním ukazatelem pro posouzení koagulačního procesu. Podařilo se navrhnout postup stanovení CHSK, který se ukázal z pohledu spotřeby chemikálií i časové náročnosti velmi výhodný a použitelný pro jakákoliv stanovení tohoto typu CHSK. Druhá část práce byla zaměřena na ověření technologického postupu doporučeného externí firmou v laboratorních podmínkách. Provedenými experimenty byly modifikovány některé z parametrů jako pH, alkalizace, množství koagulantu, apod. Po analýze a zpracování dosažených výsledků byla dána doporučení externí firmě pro zvýšení efektivity koagulačního procesu. Chtěla bych pochválit zodpovědný přístup studenty při celkovém zpracování bakalářské práce. Studentka si téma navrhla sama a pracovala samostatně a pečlivě. Plán experimentů si sama rozvrhla a poté v čase k tomu určeném vykonala. Své výsledky vždy konzultovala a při diskusi prokázala znalost v dané problematice. V závěru chci konstatovat, že v práci byly splněny všechny vytčené cíle a bakalářská práce splňuje veškeré požadavky pro tento typ prací, a proto ji doporučuji k obhajobě s hodnocením výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mravcová, Ludmila

Předložená bakalářská práce se zabývá zajímavým reálným problémem při čištění odpadní vody ze strojírenské výroby. Práce je klasicky členěna do části teoretické a praktické s výsledky experimentů a jejich diskuzí. V teoretické části studentka popisuje rozdělení odpadních vod a detailně se věnuje popisu metod základních chemických rozborů dle platné legislativy týkající se analýzy odpadních vod. Prostor věnuje i nestandardním metodám, které nejsou běžně využívány. Experimentální část je věnována popisu reálného problému z provozu čistírny odpadních vod v průmyslovém podniku. V práci jsou navrženy experimenty, které mají za cíl optimalizovat proces čištění odpadní vody tak, aby byly splněny požadované limity, především pro CHSKCr. Studentka zvolila vhodné postupy, které na sebe logicky navazovaly. Osvojila si základní analytické metody pro rozbor odpadních vod. Výsledky jsou shrnuty do tabulek a grafů. Celá práce je graficky i stylisticky výborně zpracována. Celkově práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 113498