TOMEČKOVÁ, K. Fluorescenční detekce v analýze patogenů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Bezděková, Jaroslava

Bakalářská práce studentky Kristýny Tomečkové je zaměřena na přípravu molekulově imprintovaných polymerů selektivních pro detekci bakterie Enterococcus faecalis. Kvantifikace izolované bakterie byla uskutečněna za použití fluorescenčního mikroskopu. Studentka pracovala během řešení bakalářské práce samostatně a v rámci poměrně krátké doby si osvojila řadu laboratorních postupů a analytických metod. Teoretická část je zaměřená na porovnání současných i nových metod detekce bakterií. Podstatná část je věnována molekulově imprintovaným polymerům, které jsou v bakalářské práci využity pro izolaci bakterií z komplexního vzorku. Práce je psaná srozumitelně s minimálním množstvím gramatických a typografických chyb. Členění kapitol je logické a jednotlivé kapitoly na sebe navazují. Studentka prostudovala velké množství literárních zdrojů, zahrnující odborné články převážně v anglickém jazyce. Výtku mám pouze k některým ilustračním obrázkům, které mohly být vloženy ve vyšší kvalitě (např. obr. 2 a 4). Experimentální část byla zaměřena na přípravu a optimalizaci molekulově imprintovaných polymerů a na jejich následné využití při izolaci bakterie ze vzorku mléka. Metodická část je obohacena o schémata, které usnadnují pochopení problematiky přípravy polymerních materiálů. Získané výsledky jsou prezentovány přehledně a závěry jsou jasně formulovány. Na druhé straně bych ocenila v přístupu studentky větší zaujetí, promyšlenější rozvržení práce a větší dodržování harmonogramu. Předložená bakalářská práce splňuje všechny stanovené cíle, a proto tuto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování D
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kristýna, Zemánková

Předložená bakalářská práce Kristýny Tomečkové řeší problematiku molekulově imprintovaných polymerů, konkrétně přípravu molekulově imprintovaných polymerů pro detekci bakterie Enterococcus faecalis. Teoretická část je zpracovaná velmi pečlivě a velké množství odkazů na odbornou literaturu svědčí o tom, že autorka tuto část zvládla na výborné úrovni. Práce je psaná srozumitelně a neobsahuje téměř žádné překlepy nebo chyby. Jednotlivé kapitoly v předložené práci jsou poskládány logicky a navazují na sebe. Experimentální část je věnována přípravě a optimalizaci molekulově imprintovaných polymerů a v neposlední řadě došlo i k izolaci bakterie E. faecalis ze vzorku mléka. Výsledky experimentů jsou podloženy jednotlivými grafy a snímky z fluorescenčního mikroskopu. V této části mi chybí důkladnější diskuze, ale i přesto práci považuji za velmi přínosnou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 113591