HANÁK, P. Segmentace obrazů magnetické rezonance [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Havlíček, Martin

Student se ve své práci zabýval základními i pokročilejšími algoritmy segmentace obrazu za účelem jejich aplikace k detekci bílé a šedé hmoty mozkové ve strukturálních obrazech magnetické rezonance. Všechny použité segmentační přístupy implementoval v programovém prostředí Matlab a otestoval na reálných datech. Po formální stránce je práce na uspokojivé úrovni, ale z výsledků je zřejmé, že zejména segmentační metoda Level-Set, která je v porovnání s ostatními použitými přístupy obecně považována za nejpokročilejší, vyžaduje korektnější implementaci. Také frekvence konzultací se školitelem mohla být v průběhu roku mnohem vyšší. Zadání lze považovat za splněné s malými výhradami. Předloženou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Využití literatury B 8/10
Formální zpracování práce E 10/20
Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Harabiš, Vratislav

Cílem práce byla segmentace obrazů magnetické rezonance. Předložená práce má rozsah 35 stran a student zde popisuje základní metody segmentace obrazů a pak zejména metodu Level Set. Jednotlivé metody jsou dostatečně popsány, jen v některých částech jsou nejasné formulace (viz str. 13 " Směr gradientního vektoru je také důležitým množstvím." nebo str. 16 "Histogram na obr. 4 má zjevně dva odlišné režimy…"). Dosažené výsledky jsou prezentovány v kapitole 7 pouze obrázky, chybí podrobnější srovnání segmentačních metod. Přes tyto drobné nedostatky je zadání práce splněno. Po formální stránce má práce několik drobných nedostatků. Vytýkám zejména kvalitu vložených vzorců (zřejmě v jpg formátu) a také obrázků. Nevyhovující jsou rovněž některé popisky obrazů popřípadě anglické popisy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 12/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 31253