VÁVRA, R. Model energetického systému s vodíkovou akumulací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Radil, Lukáš

Student Robert Vávra se zabýval prací na téma: Model energetického systému s vodíkovou akumulací. Téma práce spočívalo ani ne v samotné koncepci vodíkového hospodářství, ale spíše v novodobém přístupu, a to akumulací pomocí syntetického metanu. Další část práce spočívalo nasimulovat daný článek v prostředí OpenModelica. Práce je svým rozsahem dobrá, student neodbíhá od tématu, teorie se zabývá přímo konkrétním modelováním. Práce si vyslouží výtku k přehledu seznamu veličin a jednotek, kdy student nedodržuje pravidla o značení veličin kurzívou. Po gramatické a slohové části je práce na dobré úrovni. Ověřování modelu praktickým měřením se může zdát nesmyslné vzhledem k rozdílným technologiím (PEM vs. AFC článek), ale vlastnosti jsou velmi blízké. Také bylo přistoupeno k tomuto porovnávacímu měření z důvodu nedostupnosti AFC článku. Pro napájení článku student vytvořil model větrné elektrárny. Došlo zde k určitým zjednodušením (např. napájecí napětí), ale z hlediska celkové koncepce to nemělo na výsledek vliv. Student zadání splnil, chodil pravidelně (týdně) na konzultace a byl velmi samostatný. Oceňuji i rychlou orientaci v prostředí OpenModelica a v jazyku Modelica. Práce je přínosná z hlediska představy o využití syntetického metanu, tzv. syngasu jako akumulačního média z přebytku elektrické energie. Práci hodnotím stupněm A a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Macháček, Jan

Předložená práce diplomanta Roberta Vávry odpovídá zadání a řeší zadanou problematiku v plném rozsahu, místy i nad rámec zadání respektive požadavkům na bakalářskou práci. Vznikl propracovaný matematický model elektrolyzéru, který slouží nebo bude sloužit jako laboratorní pomůcka k demonstraci dané problematiky. Struktura práce je logická, dává smysl a je dostatečná. Dílčí kapitoly a oddíly na sebe navazují se zřetelným záměrem autora. Autor při zpracování práce prokázal schopnost samostatně řešit zadanou problematiku. V mnoha bodech zadání si diplomant zjevně počínal velice dobře a odvedl velký díl práce jako zkušený technik. Na několika místech práce se objevují nejasnosti či nepřesnosti formálního rázu, které výrazně neznehodnocují celkový výsledek práce. Práce jako takové nové poznatky nepřináší, ale výsledky práce slouží k demonstraci nových technologií, které mohou být v budoucnu alternativně využívány jako zdroje a zásobníky energie. Diplomant pracoval s celou řadou informačních zdrojů, zahrnujících odborné články, relevantní odborné portály atp. a v dostatečné míře. Seznam použité literatury odpovídá normativním požadavkům, jednotlivé položky jsou v práci řádně citovány. Formální úroveň zpracování práce je na dobré úrovni. I když zde neuvedu konkrétní příklady překlepů, nepřesností a dalších prohřešků, lze bohužel prohlásit, že bolavou patou těchto prací v této úrovni studia je jejich jazyková stránka, struktura textu a komplexní zpracování obecně. Ačkoliv může být odveden velký kus práce, je potřeba, aby technik-inženýr dokázal o své činnosti a bádání sepsat adekvátní report, který bude mít jasnou strukturu a jazykovou úpravu. Práce má především prakticko-teoretický význam. Vzniklého programu patrně bude využíváno při výuce a při řešení navazujících studentských prací. Z mého pohledu částečně pokulhává praktické ověření a srovnání matematického modelu s reálným palivovým článkem. Obě technologie jsou rozdílné, což do srovnání vnáší určitou chybu. Nicméně jakási kalibrace matematického modelu je tímto způsobem možná. Práce je poměrně dobrým dílem, ve kterém je zřetelná zručnost a angažovanost diplomanta, který nepochybně odvedl mnoho vlastní práce. Předkládanou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm 90b/A Výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 115671