MALÍK, O. Výukový software pro návrh poplachového zabezpečovacího systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Burda, Karel

Cílem práce bylo vytvoření výukového programu pro návrh poplachových zabezpečovacích systémů. Uvedený cíl student splnil. Vytvořil program spustitelný ve webovém prohlížeči, který studentům umožňuje vytvářet půdorysy jednoduchých staveb, vkládat do nich značky prvků PZS, zakreslovat detekční diagramy detektorů a kabeláž PZS. Součástí programu je i rozšířitelná databáze produktů řady JA-80 a JA-100, s jejíž pomocí lze vytvořit rozpis prvků a cenovou kalkulaci, které pak lze exportovat do běžných textových editorů. Samotná práce je poměrně rozsáhlá a bez významných věcných chyb. Z formálního hlediska je na velmi kvalitní úrovni. Student pracoval samostatně, pravidelně konzultoval a na připomínky vedoucího promptně reagoval. Z výše uvedených důvodů práci hodnotím stupněm Výborně (A, 96 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Zeman, Václav

Ondřej Malík měl za úkol popsat problematiku poplachových zabezpečovacích systémů (PZS) a vytvořit software pro jejich návrh. Prvnímu z úkolů, popisu problematiky PZS, je věnována větší část práce (do strany 43). V textu jsou popsány jednotlivé části PZS a také postupy pro vlastní návrh a zpracování dokumentace. Tato část je přehledná a logicky členěná, přesto se zde vyskytlo několik nepřesností, překlepů a nedostatků, např.: - vzorec 1.2 je chybný, ve vztahu má být měrný odpor (ro), ne měrná vodivost (sigma) - u všech vztahů a veličin schází jednotky, - není vždy dodržováno pravidlo, že se proměnné píší šikmo, - v práci je nejednotné značení, například „velké O“ je využíváno pro značení "elektrického obvodu" str. 22, nebo pro "objímku" str. 24, případně "oblast" str. 30, - v práci je sice seznam symbolů, veličin a zkratek, ale tento seznam obsahuje pouze 7 položek a většina v práci zvedených zkratek v seznamu schází, - řada obrázků je příliš schématických, takovýto technický text by si zasloužil lepší zpracování, např. obr. 1.16 schází osy s veličinami, obr. 1.28 a 1.29 ve schématu schází vyznačení uzlů, apod. Vlastnímu návrhu programu je věnována 2. kapitola, kde jsou popsány jednotlivé funkce aplikace, kterou autor vytvořil. Bohužel zde není uvedeno, jaké jsou jiné možnosti řešení, není zdůvodněno, proč autor zvolil zrovna řešení pomocí webové aplikace. Také schází jakákoliv zmínka o tom, jakým způsobem je aplikace vytvořena, jakou má strukturu, datový model, které knihovny byly využity apod. Abychom o aplikaci něco zjistili, musíme se probírat zdrojovým kódem, který je dostupný v příloze. Autor využil knihovnu Fabric.js pro HTML5 která umožňuje pohybovat objety v HTML stránce. Uvedené řešení považuji za možné, aplikace je funkční a pracuje tak, jak autor popisuje, jen mohla být dotažena do větší uživatelské přívětivosti, např. pro vytvoření soupisu použitého materiálu se jednotlivé položky musí zadávat znovu a negenerují se automaticky z vytvořeného schématu. Pře uvedené výhrady považuji zadání za splněné, práce odpovídá požadavkům kladeným na bakalářskou práci, a proto navrhuji hodnocení B/82bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
82

eVSKP id 118105