JORDÁNEK, T. Laboratorní úlohy pro výuku ultrazvukových zobrazovacích systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Mézl, Martin

Student Tomáš Jordánek vypracoval svoji bakalářskou práci na téma úlohy z oblasti ultrazvukových systémů. Teoretická část se věnuje problematice ultrazvukového zobrazování. Popis je systematický a dostatečný pro další části práce. V rámci práce jsou také popsány postupy pro hodnocení kvality obrazu. V praktické části práce se student seznámil s přístrojovým vybavením na UBMI. Využil klinické systémy od firmy GE a Toshiba a dále experimentální systémy pracující s jedním měničem. Na základě rešerše a obecných doporučení byly připraveny nejrůznější úlohy pro ověření jednak kvality obrazů v závislosti na akvizičních parametrech, tak i pro ověření fyzikálních poznatků z oblasti ultrazvuku. Výstupem práce je soubor šesti úloh, které budou dále použity ve výuce předmětu MKZS. Mimo laboratorní úlohy připravil také vlastní fantom pro testování především A-módu zobrazení. Konstrukce fantomu je povedená, nicméně pro běžné klinické zobrazení se ukázalo použití silikonu jako nevhodné. Po formální stránce nemám k práci výhrad. Student pracoval aktivně a samostatně během celého semestru. Kladně hodnotím jeho práci v laboratoři. Předložená práce je kvalitní, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím známkou výborně (A – 92 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Králík, Martin

Student Tomáš Jordánek se ve své práci zabýval návrhem laboratorních úloh pro ověření základních poznatků z ultrazvuku. V teoretické části práce shrnuje jednotlivé zobrazovací módy ultrazvuku a možnosti hodnocení kvality obrazu. Tyto poznatky následně aplikuje v úvodu praktické části na fantomu ATS 539, dostupném na UBMI. K samotnému návrhu laboratorních úloh využívá student přístroj GS200 od firmy 3B Scientific. S jeho pomocí navrhl celkem šest úloh, vhodných pro měření rychlosti šíření a útlumu ultrazvuku v různých materiálech. Student se navíc rozhodl navrhnout a vytvořit vlastní fantom pro měření laboratorních úloh. K práci mám jen pár drobných výtek. Kvalita některých obrázků (Obr. 10, 26) je nízká a volba tmavého písma na tmavém pozadí snižuje jejich čitelnost. Rovněž není vhodné, aby v práci psané česky byly obrázky s anglickými popisky. Student využívá vesměs vhodné literární zdroje, až na několik odkazů na wikiskripta a wikipedii. Přesto práci hodnotím velmi kladně, student k vypracování očividně přistoupil zodpovědně a výsledky práce mohou posloužit pro výuku předmětů, zaměřených na ultrazvukové zobrazovací systémy. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A - 90 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
90

eVSKP id 118320