JURÁŇ, P. Rehabilitace prostoru bývalých Jaselských kasáren v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Wahla, Ivan

Student prokázal během účasti na ateliérových konzultacích dostatečné znalosti v oboru. Intenzivně se zabýval urbanistickou a historickou strukturou řešeného místa a analýzou budoucího obsahu objektu. Z této analýzy vygeneroval jednoduchou formu objektu s výrazným nárožním akcentem. Tento motiv se nám zdá nosný a pro místo vhodný. Náplň zvolil uměřeně místu. Dispozice jsou zvládnuty a jsou přehledné a funkčně čisté. Konstrukční řešení je logické. Fasády jsou úměrné místu a formálně vyhovující. Grafika práce je přehledná. Diplomant svým celoročním poctivým přístupem k práci i výslednou prací prokázal schopnosti, opravňující jej předstoupit před diplomovou komisi, práci obhájit a stát se tak architektem. Otázky a náměty k obhajobě: Vysvětlete nárožní výškový akcent v kontextu urbanistické situace Králova Pole ?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Vydrová, Zdeňka

Navržené řešení domu a jeho urbanistická struktura je velmi zdařilá. Autor prokázal schopnost svého profesního uplatnění.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Kladem je, že návrh nápadně navazuje na klasické pojetí městské struktury, a to jednoznačným, razantním, ale přitom obytné prostředí evokujícím způsobem. Ten spočívá v kompozici dvou domů tvořících bloky mezi přilehlými ulicemi. Urbanistická struktura včetně dopravní obslužnosti je zdařilá, jejím úskalím je její značná koncentrace a z ní vyplývající problematické umístění obytné části domu do ul. Štefánikovy, která je výrazně zatížena hlukem.
Architektonické řešení A Základní struktura domu s šesti nadzemními podlažími a věžová část domu se dvanácti podlažími přirozeně navazuje na okolní zástavbu. Geometricky komponované fasády jsou odlehčeny výraznými akcenty vstupů do átrií. Na rozdíl od pravidelné rytmizace pásových oken vnějšího pláště domu, jsou průčelí otočená do átrií prosklená a odlehčená. Forma domu vyplývá z kultivované architektonické kompozice bloku. Výraz domu je založen na několika jasných a přesvědčivých prvcích akcentujících městskost prostředí.
Provozní řešení C Rozdělení domu na část administrativní, obchodní plochy v parteru a bydlení zejména ve věžové části domu je z hlediska struktury jasné a téměř bezkolizní. Problematické je však umístění bydlení ve výškovém domě s podélnou orientací do ulice Štefánikovy a situování bytů od 3. np do vnitřního átria a v těsné vazbě na prosklené prostory kanceláří (K7). Zde se vytrácí jak žádaná intimita bydlení, tak se nutně projevuje nedostatečné oslunění bytu s hlubokou lodžií(byt 034 ve 3.- 5.np). Řešení fasády těchto bytů mezi 3-5. np neodpovídá půdorysu viz řez BB. Stejný vztah je také u bytu 031 orientovaném na SV ke kancelářím K5. Řešení dvou stravovací provozů vedle sebe(1.np - restaurace a kavárna) by si žádalo alespoň u kavárny určitou míru intimity.
Technicko konstrukční řešení A Konstrukční řešení je navrženo s jasnou a logickou strukturou, technické řešení objektu odpovídá současný trendům.
Formální úroveň A Grafické zpracování návrhu předloženého k posouzení je na velmi dobré úrovni.
Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 51062