ŘEDINA, R. Třídění EKG cyklů pomoci shlukové analýzy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Ronzhina, Marina

Bakalářská práce studenta Richarda Řediny je zaměřená na návrh metody pro shlukování QRS cyklů v rámci 10sekundových pacientských EKG záznamů s cílem odlišit od sebe cykly normální a patologické. Práce je relativně stručná, bez redundantních informací. Na druhou stranu by mohla byt obohacená o detailnější popis metod používaných pro kvantifikaci změn v morfologii EKG křivky. Velmi oceňují svědomitý a iniciativní přístup studenta k řešení zadání, kdy místo obecně známých parametrů EKG se pokusil o návrh vlastní sady parametrů. Z těchto parametrů následně odvodil hlavní komponenty, čímž získal redukovaný počet dekorelovaných příznaků vhodných pro shlukování. Dosažené výsledky a umístění v nejlepší trojce v soutěži EEICT svědčí o tom, že se mu tento experiment povedl. Práce je zdařilá jak po odborné, tak po formální stránce. Je čtivá a srozumitelná, má logickou strukturu. Dílčí výsledky jsou dokumentovány ve formě tabulek a grafických ukázek a jsou vhodně interpretovány. Každá podkapitola je zakončená výčtem výhod a limitací použitého postupu zpracování dat. Nechybí ani popis možností pro vylepšení navrženého shlukovacího algoritmu založeného na metodě k-means. Zadání je splněno v plném rozsahu. Student se věnoval práci kontinuálně, pracoval skoro výhradně samostatně a konzultací využíval maximálně efektivně. Výstupy práce jsou slibné a tak jistě přispějí k návrhu nových detekčních algoritmů i v rámci výzkumných aktivit na ÚBMI. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm A/97 b.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Smíšek, Radovan

Student Richard Ředina se zabýval tříděním EKG cyklů pomocí shlukové analýzy. V první kapitole student popisuje EKG a projevy srdečních patologií v EKG. Celá tato kapitole je čerpána pouze z jediného zdroje (práce celkově obsahuje jen 8 zdrojů), což nesplňuje požadavek zadání provést literární rešerši v oblasti elektrokardiologie. V této kapitole jsou také některé nepřesnosti – vlny u flutteru síní se obvykle označují jako vlny F, nikoli P. Pojem tachykardie se používá v souvislosti s rychlou frekvencí komor a nikoli síní. Nevhodné je rovněž zobrazení pouze končetinových svodů pro ukázku LBBB, protože LBBB se pozná především ze svodů hrudních. Ve druhé kapitole jsou popsány shlukovací metody s detailněji popsanou metodou c-means používanou v této práci. V této kapitole se vyskytují odstavce bez uvedeného zdroje informací. Ve třetí kapitole jsou popsaná použitá data a ve čtvrté kapitole je popsáno realizované řešení. Realizace praktické části i její popis je velmi zdařilý. Řešení je popsáno smysluplně a diskutovány jsou i možné problémy, které se mohou vyskytnout včetně uvedení řešení těchto problémů. Vše je velmi názorně ukázáno na vhodně vybraných obrázcích. Prostor k vylepšení metody by mohl být využitím více než 1 svodu/automatickým výběrem svodu s malým množstvím šumu. Po formální stránce konstatuji, že se v práci vyskytují ve zvýšené míře překlepy, jinak je ale text srozumitelný. Celkově je práce velmi zdařilá, kvůli nevhodné práci s literaturou ale navrhuji známku B, 87 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
87

eVSKP id 118332