LEVOCKÝ, K. Návrh a realizace audio výkonového zesilovače ve spínané třídě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Brančík, Lubomír

Úkolem studenta bylo seznámit se se spínanými třídami výkonových zesilovačů a pro vybranou třídu navrhnout audio výkonový zesilovač s výstupním výkonem 2 × 100 W. Koncový stupeň měl být doplněn korekčním předzesilovačem s možností regulace hlasitosti, balance a kmitočtové charakteristiky s možností jejího grafického zobrazení. Vlastnosti navržených zapojení měly být ověřeny ve vhodném simulačním programu a podrobeny laboratornímu měření. Mohu konstatovat, že cíle bakalářské práce byly většinově splněny. Po krátkém úvodu a rekapitulaci spínaných tříd zesilovačů se student rozhodl pro integrovanou variantu třídy D. Použitý IO Texas Instruments TAS5630B umožnil dosáhnout s rezervou předepsaných výkonových parametrů při konfiguraci do plného mostu pro oba kanály. Návrh korekčního předzesilovače byl proveden na bázi IO Philips TDA1524A. Součástí je i napájecí zdroj spínané koncepce, s řídicím obvodem řady TOPSwitch-HX, IO Power Integrations TOP261EN, jehož návrh byl proveden pomocí programu PIExpert, transformátor si nechal student vyrobit externí firmou. Celé zařízení je doplněno řídicí jednotkou s mikrokontrolérem ATMega328p pro zobrazování parametrů zesilovače na LCD displeji. Je zde použit dvouřádkový displej, který bude indikovat vybuzení obou kanálů a poskytovat chybová hlášení, o možnosti zobrazení nastavené kmitočtové charakteristiky není podrobněji pojednáváno, chybí i např. foto funkčního displeje. Pozornost byla věnována i návrhu chlazení výkonových prvků, návrhu desek plošných spojů i mechanické konstrukci skříně. Jak však student v závěru uvádí, transformátor vykazoval po osazení chybu, měření zesilovače proto musela být provedena s náhradními napájecími zdroji. Naměřené parametry jsou vesměs v souladu s katalogovými, s výjimkou tab. 9 (poslední dva řádky), což student diskutuje v závěru. Počítačová simulace byla provedena pouze pro výstupní filtr koncového stupně, což student zdůvodňuje nedostupností modelů IO pro PSpice. Po formální stránce se v práci vyskytuje několik nepřesností, např. dvě shodné položky v obsahu, zdvojené „Obr. 3.11“, dle fotografie nebyla skříňka v době odevzdání práce ve finální podobě, nejednotný formát literatury, aj. Student pracoval samostatně a se zájmem o problematiku, docházel přiměřeně na konzultace a prokázal velmi dobré návrhářské schopnosti. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Götthans, Tomáš

Cílem předložené bylo seznámit se se spínanými třídami výkonových zesilovačů a pro vybranou třídu navrhnout výkonový audio zesilovač s výstupním výkonem 2 × 100 W. Koncový stupeň je doplněn korekčním předzesilovačem s možností regulace hlasitosti, balance a kmitočtové charakteristiky s možností jejího grafického zobrazení. Vlastnosti zapojení měly být ověřeny ve vhodném simulačním programu a podrobeny laboratornímu měření. Předložená práce obsahuje několik překlepů a nepřesností. Například kapitola 2.4 je umístěna před kapitolou 2.3.1. V obrázku 3.2 nejsou jednotky u napětí. Obrázek 5.9 předpokládám by měl být uveden v mV. U výpočtů tepelného odporu chladiče též postrádám jednotky. Student se nevyvaroval používání technického žargonu. Kapitola 3.5 se věnuje grafickému zobrazení a ve skutečnosti poskytuje tak málo informací, že je bych si dovolil tvrdit, že LCD indikace nefunguje. V příloze práce jsou umístěny podklady pro výrobu DPS, nicméně zdrojové kódy postrádám. Navržený zdroj se nepodařilo oživit, nicméně důvody jsou diskutovány v závěru. Celé měření bylo provedeno na laboratorních zdrojích. Celkově práce působí, že byla sepsána poměrně ve spěchu, zesilovač na přiložených fotografiích působí nekompletně. Nicméně z pohledu samotné konstrukce, zesilovač působí dobrým dojmem. I přes uvedené nedostatky předloženou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
71

Otázky

eVSKP id 118417