WALACH, D. Koexistence systémů DVB-T2 a LTE v pásmu 800 MHz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Polák, Ladislav

Bakalárska práca pána Walacha sa zaoberá meraním a analýzou koexistencie systémov DVB-T2 a LTE v UHF pásme 800 MHz. Teoretická časť práce je rozdelená na tri menšie časti. Prvá stručne popisuje hlavne fyzickú vrstvu systémov DVB-T2 a LTE. V druhej časti sú stručne popísané koexistenčné scenáre, ktoré môžu vzniknúť medzi bezdrôtovými komunikačnými systémami. Tu študent po preštudovaní UHF pásma 800 MHz definoval koexistenční scenár, ktoré môže nastať medzi systémami DVB-T2 a LTE. Tretia teoretická časť práca obsahuje popis návrhu laboratórneho meracieho pracoviska a popis jeho jednotlivých častí na meranie koexistencie už spomínaných systémov. Sú stručne definované aj objektívne parametri, ktoré sa monitorujú pri meraní koexistencie DVB-T2/LTE. V experimentálnej časti práce pán Walach popisuje postup merania a vyhodnotenia koexistencie systémov DVB-T2 a LTE. Na základe dokumentácie ITU-R BT.2254-3 študent vybral tri rôzne systémové konfigurácie DVB-T2, ktoré sú odporúčané pre rôzne prenosové scenáre. Robustnosť systému DVB-T2, v závislosti na zvolených systémových parametrov, voči rušeniu LTE zmeral a získané výsledky spracoval a vyhodnotil. Funkčnosť navrhnutej koncepcii bola overená. V súlade so zadaním, pán Walach navrhol aj novú laboratórnu úlohu pre meranie koexistencie systémov DVB-T2 a LTE, ktorá nájde svoje uplatnenie v predmete Digitální televizní a rozhlasové systémy (MDTV) magisterského štúdia oboru M1-EST. Najväčším prínosom bakalárskej práce pána Walach mimo vzniku už spomínanej laboratórnej úlohy, vidím v tom, že v rámci meraní použil rôzne set-top-boxy (STB) a tým preukázal na fakt, že výsledky získané profesionálnym meracím prístrojom (objektívne hodnotenie) a rôznymi STB (subjektívne hodnotenie) môžu byť odlišné. Zadanie bakalárskej práce bolo splnené. Bakalárska práca i s prílohami má priemerný rozsah 54 strán. Formálne spracovanie práce je na dobrej úrovni. Práca obsahuje niekoľko prevzatých a mierne opravených obrázkov, avšak u všetkých je správne uvedený použitý zdroj. Jednotlivé kapitoly na seba nadväzujú logicky, sú prehľadne a dostatočne vypracované. V práci sa vyskytuje niekoľko terminologických a gramatických preklepov. Za jednu z najvýznamnejších je možné považovať chýbajúce jednotky parametru MER pri prezentovaní konštalačných diagramoch (Obr. 5.8, 5.14, 5.20). Práca s doporučenou a dostupnou literatúrou je na dobrej úrovni. Avšak tu mám poznámku za občas nie príliš formálne prezentovanie používaných zdrojov, napr. [17] a [22]. Študent pracoval samostatne a konzultácie s vedúcim práce využíval sporadicky. Na konzultáciách prezentoval svoje nápady pre riešenie aktuálnych problémov. Na záver by som chcel pripomenúť a oceniť účasť pána Walacha na študentskej konferencii EEICT 2019, kde kvalitne prezentoval predbežné výsledky bakalárskej práce. Vzhľadom ku všetkým predchádzajúcim hodnoteniam odporúčam predloženou bakalársku prácu k obhajobe a navrhujem bodové hodnotenie A/90.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Miloš, Jiří

Bakalářská práce studenta Dominika Walacha se zabývá aktuální problematikou koexistence systémů DVB-T2 a LTE v pásmu 800 MHz. Student dostatečným způsobem popisuje základní vlastnosti obou zkoumaných systémů a sleduje podstatné parametry systémů. Student provedl kvalitní analýzu koexistenční situace a definoval koexistenční scénář mezi systémy DVB-T2 a LTE (downlink). Pro měření koexistence vybral scénář bez překrytí, který je v souladu s reálným nasazením zmíněných systémů v ČR. Sestavil pracoviště pro vyšetření koexistence a míru ovlivnění reprezentuje hodnotou Carrier-to-Noise Ratio (C/N), při které dochází k výpadku obrazu. Jako přijímač byl použit Laboratorní přijímač pro DVB-T2 a pro porovnání také 3 různé set-top-boxy různého stáří a kvality. Student touto prací předložil relevantní a kvalitně provedenou analýzu reálného koexistenčního scénáře a měřením provedl porovnání odolnosti komerčně dostupných set-top-boxů vůči rušení LTE. Student dále zpracoval podklady získané v práci do podoby laboratorní úlohy předmětu Digitální televizní a rozhlasové systémy včetně vzorově vypracovaného protokolu. Po formální stránce je hodnocená práce kvalitní. Dojem kazí pouze určité množství překlepů, nevhodných obratů a gramatických chyb. Práci studenta Dominika Walacha doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A/90 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 118432