INDRA, Z. Multifunkční modulární 3D FDM tiskárna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Jaššo, Kamil

Student měl za úkol navrhnout a sestrojit univerzální CNC stroj. Na BP pracoval svědomitě a samostatně a na konzultace chodil dle potřeby. Návrh univerzálního CNC strojě splňuje a dokonce v mnohém prevyšuje podmínky bakalářské práce. Kromě chyb ve formátování a citování je práce na bakalářskou práci na dobré úrovni a je členěna logicky. I přes zlé časové rozvrhnutí, byl student schopen CNC stroj sestrojit, zkalibrovat a otestovat s pozitivními výsledky. Doporučuji práci k obhajobě s hodnocením 95 A.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Vyroubal, Petr

Pan Indra se ve své bakalářské práci věnuje konstrukci multifunkční modulární FDM 3D tiskárny. Práce je zpracována logicky a relativně přehledně. V teoretické části student shrnuje teoretické poznatky z oblasti konstrukce 3D tiskáren a jejich vývoje. Na těchto poznatcích pak staví praktickou část své práce. Vlastní praktická část pak popisuje, jakým způsobem student postupoval při návrhu své vlastní konstrukce, její oživení a testování. Z práce je patrné, že pan Indra musel zvládnout znalosti z oblasti modelování, 3D tisku, programování a mít hlavně manuální zručnost. Výsledkem je pak konečný produkt, který je schopen FDM 3D tisku a je připraven na pozdější modifikace. K práci jako takové mám několik připomínek: Dle mého názoru je zbytečné členit kapitolu 4, která se zabývá různými typy filamentů, do tolika podkapitol. Stačila by srovnávací tabulka vlastností se stručným komentářem. Na str. 23 jsou uvedeny 2 rovnice, které nejsou v textu vysvětleny a řádně očíslovány. V tabulce 5 by bylo vhodné zachovat stejný počet desetinných míst u všech hodnot. Nikde jsem nenašel informaci o tiskovém prostoru stroje. Dále se v práci nachází různé formátovaní textu a kapitol. V práci postrádám: - výkresovou dokumentaci, resp. alespoň výkres sestavy tiskové hlavy a nosné konstrukce s pozicemi, jelikož není jasné kam, který díl přijde. - informace o použitých optických senzorech (mimo jiné nesou součástí „rozpočtu“) - informaci proč ovladače krokových motorů nejsou součásti rozpočtu Přes výše uvedené hodnotím práci pozitivně a doporučuji ji k obhajobě s hodnocením B

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 119588