POSPÍCHAL, D. Vliv pracovních podmínek v ESEM na výsledky EDS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Čudek, Pavel

Pan Pospíchal se ve své bakalářské práci zabýval vlivem pracovních podmínek v environmentálním rastrovacím elektronovém mikroskopu na výsledky EDS analýzy. Student prokázal uspokojivé znalosti v oblasti rastrovací elektronové mikroskopie a energiově disperzní spektroskopie, které využil při realizaci své bakalářské práce. Během měření pracoval student samostatně. Aktivita pana Pospíchala jakož i práce na bakalářské práci se v průběhu roku zlepšovaly. Zadání práce bylo splněno. Výsledná bakalářská práce však obsahuje různé formální i neformální chyby a občasné nevhodné formulace. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou 72 C

Navrhovaná známka
C
Body
72

Posudek oponenta

Čech, Ondřej

Student David Pospíchal odevzdal svou balářskou práci s názvem Vliv procesních podmínek v ESEM na výsledky EDS, práce má rozah 56 stran. Po formální stránce je práce dobře strukturována. V teoretickém úvodu je rozebrán princip fungování elektronového mikroskopu, typy detektorů a princip spektrální analýzy, ale rozbor vlivů, kterými se student zabývá v praktické části (vliv změny tlaku a atmosféry v komoře na tvar a vlastnosti svazku, vliv parametrů na výsledky EDS), mi v práci chybí. Zkoumaný jev změn výsledků prvkových anaýz v závislosti na parametrech atmosféry v komoře byl již nepochybně v minulosti studován a měl by být v práci diskutován. Práce obsahuje gramatické chyby (zejména shoda podmětu s přísudkem), dále nesouhlasím s uváděním Wikipedie jako citačního zdroje, seznam citované literatury je z neznámého důvodu vytištěn dvoubarevně. Samotný obsah praktické části je obsáhlý, je patrný velký soubor změřených dat. Ocenil bych nicméně diskusi výsledků a jejich provázání s jevy, které v mikroskopu nastávají. Například by se ze známého místa zásahu vzorku a změn výsledku chemického složení dalo uvézt, jakou oblast pravděpodobně svazek zasáhl. Také by bylo vhodné uvádět chyby měření v grafech, bylo by tak možné uvézt do kontextu důvěryhodnost výsledku obsahu jednotlivých prvků. Práce i přes uvedené nedostatky splňuje nároky na tento typ dokumentu a proto ji doporučuji k obhajobě s hodnocením C 70B.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 119593